Papinski izaslanik u posjeti Kijevu, Zelenski traži podršku Vatikana svom mirovnom planu

Papinski izaslanik u posjeti Kijevu, Zelenski traži podršku Vatikana svom mirovnom planu

Predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u utorak Vatikan da doprinese provedbi ukrajinskog mirovnog plana tokom razgovora s papinim izaslanikom o ratu Rusije protiv Ukrajine.

Italijanski kardinal Matteo Zuppi, koga je papa Franjo zadužio da izvrši mirovnu misiju u pokušaju da pomogne okončanju rata u Ukrajini, posjetio je Kijev kako bi saznao stav ukrajinskih vlasti.

Zelenski je kazao da su razgovarali o situaciji u Ukrajini i humanitarnoj saradnji "u okviru ukrajinske mirovne formule".

- Samo ujedinjeni napori, diplomatska izolacija i pritisak na Rusiju mogu uticati na agresora i donijeti pravedan mir ukrajinskoj zemlji - objavio je Zelenski u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

- Pozivam Svetu Stolicu da doprinese provedbi ukrajinskog mirovnog plana. Ukrajina pozdravlja spremnost drugih država i partnera da pronađu put do mira, ali pošto je rat na našoj teritoriji, algoritam za postizanje mira može biti samo ukrajinski - piše Zelenski.

Zelenski se sastao s papom u Vatikanu u maju, a kasnije je izgledao distanciran prema izgledima za bilo kakvu papinsku inicijativu koja bi postavila Ukrajinu u ravnopravan položaj s Rusijom, koja je izvršila invaziju u februaru 2022.

Plan Zelenskog poziva na obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, povlačenje ruskih trupa i prekid neprijateljstava, te obnavljanje državnih granica Ukrajine.

U saopćenju Vatikana se navodi da će Zuppi obavijestiti papu o svojim sastancima i da će Franjo ocijeniti rezultate i odlučiti o narednim koracima koje treba poduzeti.

Vatikan je prije Zuppijevog putovanja saopćio da je glavna svrha saslušati stavove Kijeva o načinima "postizanja pravednog mira i podrške humanitarnim gestovima koji mogu pomoći u ublažavanju napetosti".

Činilo se da je spominjanje "humanitarnih gestova" referenca na zahtjev Kijeva za pomoć u repatrijaciji ukrajinske djece za koju se navodi da ih je Rusija ilegalno deportirala, ali se u izjavi Zelenskog ne spominje to pitanje, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Ukrajina