Papina posjeta Libanu odgađa se zbog njegovih zdravstvenih problema
(Izvor: EPA/MASSIMO PERCOSSI)

Papina posjeta Libanu odgađa se zbog njegovih zdravstvenih problema

Posjeta pape Franje Libanu narednog mjeseca najvjerovatnije će biti odgođena zbog njegovih zdravstvenih problema s hodom, saopćio je izvor koji je tražio da ostane  anoniman.

Posjetu 12. i 13. juna objavila je libanska vlada. Vatikan još nije zvanično objavio posjetu, ali je Papa upućivao na planove za te dane i posljednjim intervjuima.

Izvor, koji je tražio da ostane anoniman jer nije bio ovlašten da govori o toj temi, izjavio je da je Papino zdravlje glavni razlog brige.

Plan da papa Franjo otputuje iz Libana u Jerusalem 14. juna kako bi se sastao s Kirilom, patrijarhom Ruske pravoslavne crkve, već je otkazan zbog rata u Ukrajini.

U posljednjim je sedmicama 85-godišnji Papa patio od bolova u desnom koljenu, pored dugogodišnjeg išijasa, koji također izaziva bolove u nogama.

On je prošlog četvrtka bio invalidskim kolicima po prvi put u javnosti, i otada ih je koristio tokom privatnih i javnih audijencija.

Planirano je da on učini dva putovanja u julu, u Južni Sudan i Demokratsku Republiku Kongo, i drugo u Kanadu, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

papa Franjo Liban