videoprilog Mime Golubić (Dnevnik 2)

Papić: Izjave predsjednika RS-a ne treba shvatiti neozbiljno

Ne manjka napetosti pred prvi sastanak čelnika Evropske unije i Zapadnog Balkana koji će biti održan ovog utorka u Tirani. Nakon tenzija između Kosova i Srbije, Aleksandar Vučić prvobitno je bio protiv odlaska u Albaniju, ali dan pred samit se predomislio i potvrdio svoj dolazak. Iako je Milorad Dodik najavio da će sa Vučićem uskladiti zajednički stav o učešću na samitu lidera, kao predsjednik entiteta, nema ovlasti da donosi odluke u ime države. Našu zemlju predstavljat će predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Iako nije dobio pozivnicu za učešće na Samitu u Tirani, Milorad Dodik nije krio zainteresovanost. Predsjednik RS-a najavio je da će zajedno sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem donijeti zajednički stav o tome ići ili ne.

“Stav predsjednika Srbije o odlasku na samit u Tirani veoma je jasan, ali treba imati u vidu i realne okolnosti – činjenicu da je to samit Evropske unije i Zapadnog Balkana i da je Srbija najznačajnija zemlja regiona”, izjavio je Dodik.

No, čini se da je Dodik zaboravio jednu činjenicu. Samit u Tirani je sastanak čelnika EU-a i Zapadnog Balkana, a poziv je stigao na adresu Predsjedništva BiH, koje je poziv za učešće prihvatilo. Pokušaj Dodika da u ime jednog entiteta donosi odluke u ime BiH sa predsjednikom druge države i otvoreno negira zvaničnu odluku Predsjedništva BiH još jedan je pravno nemogući plan koji nije realizovao. Ipak, izjave predsjednika RS-a ne treba shvatiti neozbiljno, upozorava politički analitičar Žarko Papić, uz najavu moguće eskalacije separatizma u vanjskoj politici: ”Izjava da će RS i Srbija zajednički odlučiti zajedničku vanjsku politiku, pri čemu se BiH eliminiše potpuno, to je realizacija ‘srpskog sveta’ u praksi”.

Iako je Vučić prvobitno bio protiv odlaska na samit, danas se predomislio i potvrdio dolazak u Tiranu. Tvrdi, interesi naroda su mu prioritet: “Otići ću tamo koliko mogu tokom sutrašnjeg dana borit ću se za interese našeg naroda. Nadam se, bit će neke koristi od mog odlaska u Tiranu, a ukoliko ne odem, sigurno bi bilo velike štete za našu zemlju”.

Analitičari smatraju da su to isključivo političke igre.

“Vučić će svakako ići u Tiranu - to je samo spin ne bi li od Lajčaka izvukao neko oštru rečenicu protiv Kurtija”, tvrdi Papić.

Oštre rečenice u vidu lekcije Miloradu Dodiku nisu izostale ni od člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića. Neutemeljeni stavovi i neovlašteno miješanje predsjednika RS-a u pitanja koja nisu u njegovoj nadležnosti nemaju nikakvu pravnu snagu, jasan je bio Bećirović: “Predstavnici nižih administrativno-teritorijalnih jedinica u BiH nemaju nikakve ovlasti u vođenju vanjske politike. Također, susjedne države ne mogu niti će ikada moći odlučivati o vanjskoj politici BiH. O tome odlučuju nadležni organi države”.

Iako će glavna tema sastanka na vrhu čelnika EU-a i Zapadnog Balkana biti posljedice ruske agresije na Ukrajinu, lideri će raspravljat i o načinima produbljivanja političkog angažmana s naglaskom na mlade. A upravo je ta vrsta edukacije, čini se, neophodna političarima, koji sve više energije ulažu u borbu za fotelje i vlast, umjesto da se bore za prosperitet onih koji su im te funkcije osigurali.

federalna.ba

Tirana Milorad Dodik Aleksandar Vučić Denis Bećirović Žarko Papić
Denis Bećirović Ekrem Ebibi Sjeverna Makedonija Bosna i Hercegovina
0 07.02.2023 17:23
Davor Dragičević Milorad Dodik Milan Ćulibrk
0 06.02.2023 21:07
Denis Bećirović SAD
0 04.02.2023 17:25
Srbija Aleksandar Vučić
0 03.02.2023 20:12
Zoran Tegeltija Milorad Dodik
0 03.02.2023 19:44