Pahor u zadnjem službenom posjetu u Hrvatskoj
(Izvor: AA)

Pahor u zadnjem službenom posjetu u Hrvatskoj

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor uoči isteka svog desetogodišnjeg predsjedničkog mandata posjetio je Hrvatsku kao posljednju službenu državničku posjetu pri čemu se najprije sastao s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem.

- Milanović ponovio stav o Srebrenici i Ukrajini -

Hrvatski predsjednik Milanović odnose Ljubljane i Zagreba ocijenio je iznimno važnima, ocijenivši ih u posljednje dvije, tri godine sve boljima.

Slovenija je najbolji hrvatski susjed, najpredvidljiviji, a takva je i Hrvatska prema Sloveniji, ocijenio je Milanović.

“Sjajno bi bilo kada bi imali takve odnose i sa susjedima, ali nažalost, nemamo i ne znam hoćemo li ih uskoro imati”, dodao je.

Svoj dosadašnji doprinos razvoju slovensko-hrvatskih odnosa, u ulozi premijera i predsjednika, Milanović je ocijenio prolaznim.

Na pitanje novinara o svom stavu o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, Milanović je ponovio kako se protivi tome da Hrvatska bude među prvima te je njegovo protivljenje tome usmjereno ka očuvanju hrvatske sigurnosti.

Podsjetio je kako su Slovenija i Austrija, kao i druge EU države, po pitanju obuke vojnika iz Ukrajine ostale suzdržane, ocijenivši to mudrim potezom.

Naglasio je kako rat u Ukrajini treba što prije zaustaviti diplomatskim sredstvima jer rat vodi prema uništenju ukrajinske države i nacije, naveo je te dodao kako sankcije prema Rusiji nemaju učinka.

Na pitanje o Srebrenici Milanović je poručio kako će svoju poruku ponoviti “onima koji na tome žele raditi profit i posao, na nesreći tisuće ubijenih muškaraca u Srebrenici”.

“Ali da ću dopustiti i mirno gledati kako se čitavom srpskom narodu nabijaju kompleksi radi toga, kao što su prethodno oni drugi nabijali Hrvatima radi Jasenovca, to neću dopustiti. Tko god želi na svoj konto upisivati poene kao žrtva Srebrenice i ako ja to prepoznam, ja ću se tome suprotstaviti”, kazao je.

Dodao je kako su Majke Srebrenice došle na proslavu Oluje u Knin, a četiri godine nakon toga prozvale Hrvatsku za fašizam te kako to neće dopustiti, nazvavši sve to političkim diktatom.

- Pahor: Očekujem kako će Hrvatska prihvatiti arbitražnu odluku o granici -

Predsjednik Slovenije Borut Pahor je istaknuo kako je Hrvatskoj, između četiri susjeda, posvećivao najveću pozornost te kako je u deset godina svog mandata imao 55 susreta s hrvatskim predsjednicima. Pozdravio je skori ulazak Hrvatske u Schengen te izrazio nadu u realizaciju hrvatskog članstva u OECD-u.

Govoreći o situaciji na zapadnom Balkanu, Pahor je rekao:

“Nadam se da će do kraja ove godine Europsko vijeće dati zeleno svjetlo za viznu liberalizaciju za Kosovo, za status Bosne i Hercegovine, da će se nastaviti proširenje Europske unije.”

Pahor je izrazio nadu kako će odredbe arbitražnog sporazuma o granici, iz kojega se Hrvatska povukla prije donošenja odluke, a čije je pokretanje potpisano 2004. godine, na kraju biti primijenjene.

Arbitražni sporazum razriješio je pitanje blokade, rekao je Pahor, dodavši kako je blokada Hrvatske na EU putu od slovenske strane bila jedini instrument za rješavanje problema s Hrvatskom.

Hrvatska je na petom mjestu među najznačajnijim slovenskim vanjskotrgovinskim partnerima, a robna razmjena na godišnjoj razini iznosi pet milijardi eura.

Predsjednik Pahor sastao se danas s hrvatskim premijerom, predsjednikom Hrvatskog sabora, a sutra će zajedno s hrvatskim predsjednikom Milanovićem sudjelovati na hrvatsko-slovenskom gospodarskom forumu.

federalna.ba/AA

Borut Pahor Slovenija Hrvatska