Pahor u Budvi: Ulazak u EU jedini način za sprečavanje podjela na Balkanu
(Izvor: AA)

Pahor u Budvi: Ulazak u EU jedini način za sprečavanje podjela na Balkanu

Jedan je način da ne dođe do podjele na Balkanu, a to je da čitav Balkan ide u Evropsku uniju, poručio je predsjednik Slovenije Borut Pahor na 2BS Forumu u Budvi, na panelu sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Pahor je pozvao lidere regiona da urade sve što je u njihovoj moći, da se očuva mir na Balkanu.

"Ne znamo šta će se desiti u narednih par mjeseci ili godina. Ali je važno da ta multulateralna pitanja budu pod kontrolom. Nivo povjerenja je nizak", kazao je Pahor.

Predsjednik Slovenije je podsjetio da je postojao optimizam neko vrijeme, ali da je opao, napominjući i da je manje volje bilo u Briselu.

“Zbog rata u Ukrajini, mir i stabilnost na Balkanu je krhka. To smo pokušali objasniti i EU-u. Mi smo 2016. tokom razgovora u Sarajevu rekli da proširenje nije tehnički problem nego geopolitički i treba biti fleksibliniji u Briselu”, kazao je Pahor na 2BS Forumu.

On je i nabrojao šta očekuje da će zvanični Brisel uraditi u narednom periodu kako bi Zapadni Balkan bio bliži članstvu u EU-u.

"To su vizna liberalizacija, davanje statusa kandidata BiH. To bi bio signal da EU radi sve kako bi cijeli Zapadni Balkan uvela u evropsku zajednicu”, istakao je Pahor.

Smatra i da će, ako dođe do proširenja, sve zemlje Balkana pristupiti u manje-više istom periodu.

federalna.ba/AA

Borut Pahor Balkan Zapadni Balkan EU