Pahor pozdravio preporuku Evropske komisije za kandidatski status BiH
(Izvor: EPA-EFE/Domenic Aquilina)

Pahor pozdravio preporuku Evropske komisije za kandidatski status BiH

Predsjednik Slovenije Borut Pahor pozdravio je današnju odluku Evropske komisije koja je predložila Evropskom vijeću da Bosni i Hercegovini da status zemlje kandidata.

U saopćenju objavljenom na zvaničnoj stranici predsjednika Slovenije navedeno je kako je riječ o inicijativi Slovenije koju je predsjednik Pahor prvi put službeno predstavio u govoru na ovogodišnjoj Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, 22. februara 2022.

"Njegova inicijativa tada i kasnije izazvala je mnogo odjeka, jer se zalagao da se Bosni i Hercegovini status dodijeli i bez ikakvih uvjeta (fast track), što bi bilo izvan ustaljene prakse i do tada nezabilježeno u povijesti. Pritom je predsjednik Pahor istaknuo kako se u Bosni i Hercegovini ne radi o uskom administrativnom ispunjavanju uvjeta, već o prvorazrednom geopolitičkom pitanju. Njegova je inicijativa saopćena javnosti prije ruske agresije na Ukrajinu, a tada je prevagnuo argument geopolitike, pa je Evropsko vijeće u junu ove godine odlučilo Ukrajini dodijeliti takav status (fast track)", navedeno je.

Početkom juna predsjednik Pahor konzultirao se s premijerom Robertom Golobom. U skladu s njihovom odlukom, Pahor je uputio pismo predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu, premijer Golob se založio za provedbu inicijative na sastanku Vijeća EU u junu.

"Slovenija tada nije uspjela sa svojim prijedlogom, ali je izborila da Vijeće zaduži Evropsku komisiju da pripremi izvještaj o Bosni i Hercegovini do decembra. Današnja odluka Europske komisije daje veliku nadu da će Bosna i Hercegovina dobiti status kandidata na decembarskom sastanku Vijeća EU, što je prema riječima Pahora, prekretnica iz dva razloga: prvo, jer ovo zapravo označava početak evropske perspektive Bosne i Hercegovine, a drugo, jer je ovo od velikog značaja za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu", zaključio je Pahor.

federalna.ba/AA

Borut Pahor Slovenija Evropska komisija Bosna i Hercegovina Evropska Unija
Evropska komisija UNWRA
0 01.03.2024 14:32
Goražde Bosna i Hercegovina Dan nezavisnosti BiH
0 01.03.2024 10:26
Kanada Bosna i Hercegovina Dan nezavisnosti BiH
0 01.03.2024 09:34
Rama Ramsko jezero Bosna i Hercegovina
0 01.03.2024 09:26