Pahor: BiH bezuvjetno dodijeliti status kandidata za članstvo u EU
(Izvor: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON)

Pahor: BiH bezuvjetno dodijeliti status kandidata za članstvo u EU

Predsjednik Slovenije Borut Pahor uputio je danas pismo predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu, u kojem poziva da se Bosni i Hercegovini bezuvjetno dodjeli status zemlje kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji.

Pahor drži da bi dodjeljivanje BiH statusa kandidatkinje za članstvo u EU bez ikakvih uvjeta, ojačalo proeuropske snage u BiH i ubrzalo tempo prilagođavanja europskim normama, te da je "u svjetlu rata u Ukrajini, potrebno poduzeti opipljive korake kako bi se EU što prije proširila na zapadni Balkan", prioćeno je danas iz ureda predsjednika Slovenije.

"U ovoj zemlji su najočiglednije negativne posljedice presporog procesa proširenja Europske unije i promjene u europskoj perspektivi. U ovakvoj situaciji rastu nacionalizam i tendencije promjene granica, a sve to dovodi do još veće nestabilnosti, što ugrožava sigurnost ne samo BiH i njenog neposrednog susjedstva, već i Europske unije", kazao je Pahor, a prenose slovenski mediji.

Također, Pahor je izrazio podršku nastojanjima da se Ukrajini i Moldaviji dodijeli status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU, pozvao da se odobri početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i pozvao na liberalizaciju viznog režima za Kosovo.

federalna.ba/Fena

Borut Pahor Charles Michel BiH EU
košarka BiH Francuska
0 18.08.2022 14:39
prosječna plata BiH
0 18.08.2022 14:37
sport fudbal nogomet Premijer liga BiH u nogometu BiH FK Sloga NK Široki Brijeg
0 17.08.2022 09:21
Christian Schmidt Visoki predstavnik u BiH BiH Hrvati
0 17.08.2022 08:48