Pad koncentracija zagađujućih čestica, nakon grijne sezone saobraćaj primarni izvor zagađenja

Pad koncentracija zagađujućih čestica, nakon grijne sezone saobraćaj primarni izvor zagađenja

Usljed meteoroloških promjena koje karakteriše porast temperature, od jutros se bilježi značajan pad koncentracija zagađujućih PM10 čestica u zraku na svim mjernim mjestima u Kantonu Sarajevo, zbog čega je ukinuta epizoda "Pripravnost", prema Planu interventnih mjera.

Generalno, kako se bliži kraj grijne sezone, smanjuju se emisije zagađujućih materija od sagorijevanja čvrstih energenata, a  primarni izvor zagađenja zraka u ostatku godine ostaje saobraćaj.

Nedavna mjerenja izduvnih gasova iz vozila na cestama Kantona Sarajevo, ukazala su, nažalost, na drastična odstupanja u odnosu na evropske gradove.

Utvrđeno je, između ostalog, da vozila na benzin sa Euro standardima do 5 emituju mnogo više koncentracije PM10 čestica i azotnih oksida, u usporedbi sa štetnim emisijama koje se iz istih tipova vozila bilježe u drugim evropskim gradovima.

Ocjena struke, navedena u Studiji o mjerenju izduvnih gasova iz vozila u Sarajevu je da bi buduće mjere smanjenja štetnih emisija iz saobraćaja trebale biti usmjerene i ka poboljšanju kvalitete goriva i provjere performansi trosmjernih katalizatora na starijim benzinskim automobilima, te generalno na zabrani vožnje u gradu starijim vozilima sa visokim emisijama.

Jedan od istaknutih zaključaka u Studiji je da “stariji automobili na benzin, prije Euro 5, pokazuju nenormalno visoke emisije u poređenju sa sličnim vozilima u drugim evropskim gradovima”. 

Istaknuto je, između ostalog i da prelazak sa Euro 1 na Euro 5 vozila u saobraćaju osigurava smanjenje štetnih emisija do 90 posto. Također je navedeno da dizel automobili doprinose najvećim količinama emisija zagađujućih čestica, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

federalna.ba/Fena

Kanton Sarajevo zagađenje