videoprilog Emine Macić (Dnevnik 2)

Zakon koji ne pomaže pacijentima - donori organa mogu biti samo srodnici

U našoj zemlji sistem transplantacije organa nije dovoljno razvijen i zbog toga pacijenti godinama ispaštaju. Dodatni problem je činjenica da prema aktuelnom zakonu prijatelj prijatelju ne može donirati organ iako je odgovarajući donor. Očigledno da zakon nije na strani pacijenata. 

Sarajlija Elvir Ćuzović 23 godine čeka na tranplantaciju bubrega. Nadu je, kaže, odavno izgubio. On je jedan od mnogobrojnih pacijenata na dijalizi kojem je umanjena šansa za transplantaciju organa zbog neuređene zakonske regulative. 

"Svugdje u svijetu imate mogućnost da donor bude prijatelj, samo kod nas ne može. Zakonski ne može", kaže Ćuzović.

Podsjećamo, do 2017. godine, donori organa mogli su biti samo otac, majka, brat, sestra i supružnici. Zahvaljujući inicijativi Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije, Zakon o transplantaciji organa i tkiva je izmijenjen i dopunjen. Doniranje organa produženo je do četvrtog koljena. Međutim, prijatelj i dalje ne može biti donor, što je svjetska praksa i zasigurno bi spasilo živote oboljelih pacijenata, poput Elvira Ćuzovića. 

"Lakše je dobiti na lutriji u BiH, nego doći do organa za transplantaciju. Sve polazi od Parlamenta, zastupnika ili nas kao Udruge. Pokušavali smo nekoliko puta da predložimo da se u Zakon uvrste prijateljske donacije, koje nam zaista nedostaju", istakao je Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH. 

"Donorska mreža, koja želi da informiše i educira stanovništvo, nema potporu ni od koga i radi na bazi entuzijazma", navodi prof. dr. emeritus Halima Resić, predsjednica Donorske mreže BiH.

Inicijativa zastupnice Majre Dautbegović o izmjenama i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva je na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH razmatrana i usvojena u formi Nacrta zakona. A kada će Zakon biti usvojen, nepoznanica je, iako je vrijeme ključan faktor za one koji čekaju na transpalataciju.

"U skladu sa zaključkom Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, predlagač Zakona dužan je provesti javnu raspravu u trajanju od 45 dana, te prilikom izrade Prijedloga zakona uzeti u obzir sve prijedloge i sugestije iznesene u raspravi, kao i one koje su dostavljeni ili će biti dostavljeni u pisanom obliku."

Federalno ministarstvo zdravstva se ograđuje. Naglašavaju da oni nisu predlagači Zakona, te da ne mogu utjecati na provedbu javne rasprave. Dakle, Elvir pored 23 godine, sada je osuđen čekati i na 45 dana parlamentarne procedure.

"Čitav taj period čekam organ koji nikada nisam dočekao i koji navjerovatnije neću ni dočekati, s obzirom na naš zakon, naše zdravstvo." 

Dok jedni na druge prebacuju lopticu odgovornosti, pacijenti su ostavljeni na milost i nemilost federalne zakonodavne vlasti. Transplantacija i transplantacijski program trebaju biti nacionalni zdravstveni interes svake zemlje koja iole misli dobro svojim građanima. I tako je svugdje, osim u našoj državi.

federalna.ba

BiH pacijenti transplantacija organa
BiH tenis
0 04.02.2023 17:52
Sandi Dizdarević BiH sigurnosna situacija
0 03.02.2023 17:42
Zoran Tegeltija budžet BiH
0 01.02.2023 14:13
Paul Cronin Eastern Mining BiH investicije
0 30.01.2023 18:16