videoprilog Mime Golubić (Dnevnik 2)

Ovog utorka novi sastanak, ZNG čeka stav ostalih stranaka

Osmorka je od danas sedmorka, jer pokret Za nove generacije više ne postoji u pregovorima, izričit je bio potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović. Glavni prioritet sada je formiranje Vlade Federacije, zaključeno je na proširenom kolegiju Predsjedništva stranke. Razlog sastanka je, kažu, izdaja njihovih koalicionih partnera u izboru delegata u Dom naroda BiH. Ovog utorka je novi sastanak - na jednom mjestu SDP i sve partnerske stranke, nakon čega će biti jasno hoće li koalicija opstati.

Prošireni kolegij Predsjedništva SDP-a već je zasjedao danas. Nakon kolegija sa dijelom usvojenih zaključaka obratio se samo potpredsjednik stranke Vojin Mijatović: “Što se nas tiče, osmorka danas više nije osmorka - nego sedmorka. Za SDP pokret Za Nove Generacije više ne postoji u ovim pregovorima”.

"Hitno krećemo u formiranje Vlade FBiH, osmorka je sada sedmorka"

Kolegij Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine zasjedao je danas u Sarajevu uoči sutrašnjeg sastanka političkih partija udruženih u koaliciju za formiranje državne i federalne vlasti. Nakon sjednice Kolegija potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović kazao je novinarima da SDP već od...

A iz pokreta Za nove generacije ističu da su za ovaj potez SDP-a saznali putem medija, te da nisu slutili da neće biti poželjan partner unutar Osmorke.

ZNG najavio da će se u vezi s Mijatovićevom izjavom očitovati nakon izjašnjenja stranaka '...

Politički pokret „Za nove generacije“ (ZNG), referirajući se na izjavu potpredsjednika SDP BiH Vojina Mijatovića, saopćio je kako će se u vezi s tim očitovati nakon izjašnjenja svih stranaka "Osmorke". - Politički pokret 'Za nove generacije' danas je putem medija saznao stav SDP-a...

Osim eliminisanja Pokreta Za nove generacije, Predsjedništvo SDP-a na kolegiju je predstavilo tri nova zaključka – realizacija prvog, koji se odnosi na hitno formiranje Vlade Federacije, kreće već sutra.

Tema sastanka bili su ponovo neizostavni SzBiH i NES. Vojin Mijatović ne krije da će SDP i sa njima razgovarati jer su oni politički, a ne, kako kaže, bračni partneri. Lider NES-a Nermin Ogrešević kaže da je sve neizvjesno, a zvaničan stav najavljuje tek za sutra, nakon sastanka sa partnerima.

Predsjednik SBiH-a Semir Efendić je već nakon sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH podsjetio na ranije dogovore: “Mi smo se onoga što smo se dogovorili - držali u FBiH . Apsolutno nismo opterećeni hoćemo li biti dio vlasti - to je nebitno pitanje ako nismo u prilici uraditi nešto korisno za građane. Ako procijenimo da možemo uraditi nešto korisno, mi ćemo u tome sudjelovati. Ako ne,  nećemo se zabrinuti”.

Iako se Osmorka osipa, u SDP-u , čini se nisu zabrinuti. Poslali su jasnu poruku da nikada nisu bili stabilniji, te da će tek u narednom periodu pokazati svoju snagu. Sutrašnji sastanak okarakterisali su kao razgovor političkih partnera koji može ići u pravom ili krivom smjeru. No, ključni cilj je, kako tvrde iz SDP-a, postići dogovor o procesima formiranja vlasti na nivou Federacije BiH, ali i u kantonima.

federalna.ba

SDP BiH politički pokret Za nove generacije Osmorka Sedmorka
rudnik Banovići SDP BiH PDA Mirsad Kukić
0 02.06.2023 18:54
SDP BiH Narod i pravda Naša stranka
0 28.04.2023 19:57
Osmorka Trojka Refik Lendo Lidija Bradara Narodni evropski savez Stranka za BiH
0 25.04.2023 19:56