videoprilog Šejle Kulenović (Dnevnik 2)

Ove srijede bi trebala biti potvrđena nova Vlada USK-a

U novom sazivu Vlade Unsko-sanskog kantona, po dogovoru koji je sklopljen, bit će ministri iz SDA, NES , DF i Stranka za BiH. Po tri ministarstva dobit će Narodni evropski savez i Stranka demokratske akcije, dok je dogovoreno da Demokratska fronta dobije dva ministarstva, a Stranka za BiH jedno.

Osim toga što će Narodni evropski savez zadržati premijersku poziciju, pripast će im Ministarstvo zdravstva, građenja te Ministarstvo poljoprivrede.

Stranka demokratske akcije osim toga što je dobila predsjedavajućeg Skupštine Unsko-sanskog kantona, preuzet će Ministarstvo finansija, pravde i Ministarstvo za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida.

Demokratska fronta dobila je Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo obrazovanja, a Ministarstvo privrede i u ovom sazivu pripast će Stranci za BiH na čijem su čelu bili i protekle četiri godine.

"Nemamo još potvrđena imena, ali NES, pored pozicije premijera, dakle Mustafe Ružnića, koji će ostati - to je ono što je dobro, da imamo politički kontinuitet, političku stabilnost na kantonu - imat će i resor zdravstva, koji smo i u ranijoj Vladi imali, resor poljoprivrede - s obzirom na to da NES svoju političku priču i kampanju je zasnivao i na poljoprivredi, i na nivou Federacije također tražimo resor poljoprivrede", istakao je Agan Bunić, zastupnik NES-a u Skupštini USK-a.

Jedni od, sad već bivših koalicionih partnera, u ime SDP-a komentirali su novi saziv Vlade USK-a, ističući da su iznenađeni novim postignutim dogovorom koji ne podrazumijeva SDP kao nekadašnje partnere u vlasti .

"Pa, evo, stara nova ljubav je ponovo na pomolu, 2014. se ponavlja, dvije najveće stranke na Unsko-sanskom kantonu su ponovo u zajednici i to je dobro. Možda ovaj kanton krene i prestane ova blokada nakon pet mjeseci. Ono što je nas naravno iznenadilo, ustvari, da je to preko noći dogovoreno, da je SDA zadržala svog partnera DF, a da je NES, odnosno SDP, koji je bio u ove četiri godine korektan partner ostao do kraja", kazao je Razim Halkić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a USK-a.

Ako je suditi prema postignutim dogovorima, politička neizvjesnost u Unsko-sanskom kantonu bi mogla već sutra ili kroz nekoliko dana biti formalno okončana. Za razliku od protekle četiri godine, u USK je na pomolu sigurna parlamentarna većina. Skupština USK na kojoj bi trebala biti potvrđena nova Vlada zakazana je za sutra.

federalna.ba

Unsko-sanski kanton Vlada Vlada USK USK
Bihać agroturistički radnici uzgajivači i prerađivači ljekovitog bilja USK certifikati
0 29.05.2023 19:57