Otvoreni studio, 07.12.2022.

Uoči okončanja izbora delegata za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, o formiranju nove vlasti i provodjenju odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita u Otvorenom studiju Federalnog radija govore novoizabrani zastupnici Alma Kratina , Damir Arnaut i profesor ustavnog prava Kasim Trnka. Urednica Lejla Hodžić

Izmjene izbornog zakona BIH – ali iz OHR-a

Do dogovora domaćih snaga o izmjenama izbornog zakona ne može doći, bilo je savršeno jasno, kaže Alma Kratina zastupnica u Predstavničkom domu parlamenta Federacije BIH, govoreći o pritisku medjunarodne zajednice ove i prošle godine, kako bi političke snage BIH morale postići dogovor. A potom su uslijedile reakcije i odluke iz OHR-a.

Kratina naglašava da do dogovora ne može doći jer se radi o paralelnim svjetovima. Znači Demokratska fronta se borila , i sa čim smo se sve susretali u protekle četiri godine da nebi došlo do izmjena izbornog zakona koji će nas baciti, kako je navela, civilizacijski korak nazad. I savršeno je jasno, kaže, da se ne može pod medijacijom stranaca, da dodju i prstom zaprijete da za mjesec dva domaće snage moraju pronaći dogovor. Nemoguće je naći dogovor u različitim konceptima. Ovo što se desilo , zna se da je lobiranje naših susjeda , tako da, vidjećemo u nastavku šta će se desiti, navodi Alma Kratina.

U novoformiranom sazivu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BIH prvi put u rukovodstvu su dvije zastupnice i žene, ali nema predstavnika bošnjačkog naroda

Komentirajući ovu situaciju, zastupnik Naše stranke Damir Arnaut kaže da je to zapravo zbog izmjena izbornog zakona koje je u izbornoj noći 2. oktobra proglasio visoki predstavnik. Pojašnjavajući, Arnaut navodi da je odluka visokog predstavnika nametnula da na čelu Predstavničkog doma, na mjestu predsjedavajućeg može biti jedino osoba iz reda srpskog naroda ili iz kluba Ostalih. Znači, s obzirom da je trenutno premijer Bošnjak i da će biri Bošnjak u narednom sazivu, Šmitove izmjene su nametnule da Predsjedavajući Predstavničkog doma ne može biti Bošnjak. I imate situaciju , da doslovno u novom sazivu, pet od 98 poslanika uopće ispunjava uslove da bude na čelu Predstavničkog doma. I ovaj put se nije desilo. Ali već u iduće sazivu, može se lako desiti da predsjedavajući Doma može biti samo neko iz opozicije...

Zasluga je visokog predstavnika, u njegovoj posljednjoj odluci, da je ubrzan proces konstituiranja zakonodavne vlasti, ali ostalo je nejasno kako će ići sa formiranjem izvršne vlasti – kaže profesor Kasim Trnka, komentirajući sastanak predstavnika osmorke i HDZ-a nakon kojeg su poslane javnosti optimistične najave o formiranju vlasti i izboru Borjane Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara a Nermina Nikšića za premijera Vlade Federacije BIH. „Ovo što se sada dešava moramo s pažnjom pratiti i imati stalno u vidu da su dva ključna igrača ostala kao i u prethodnom periodu , a to su SNSD i HDZ, a da je ova osmorka, po samoj definiciji dakle, osam političkih subjekata, koji su čini mi se prilično teško došli do zajedničke platforme. I nasuprot homogena, ova dva ključna igrača imamo u stvari jednu heterogenu strukturu, kaže profesor Trnka.

Damir Arnaut zastupnik Naše stranke – Vlada KS model

Činjenica je da je ovo prva vlast nakon Dejtona, ako izuzmemo Kanton Sarajevo koji je uveo princip u BIH, dakle prva vlast na federalnom nivou koja će biti programska a ne matematička koalicija. Druga stvar, isto mi ćemo sad prvi put nakon dugo vremena sada imati vlast odnosno konture vlasti oformljene do Nove godine. Znači u istoj godini u kojoj su izbori okončani. Ja podsjećam  da je trenutna vlada FBIH imenovana još 2015. godine znači  približava se osma godišnjica Novalića kao premijera. I sama činjenica što ćemo dobiti, nakon osam godina, novog premijera – ne mogu se nikako složiti da to nešto nije novo.

A što se tiče kako su se ovih osam stranaka dogovorile , to jeste osam stranaka ali je to koncept trojke koja je to uspostavila u Kantonu Sarajevo.Mi smo bez problema napravili vrlo opsežan program koji je uveo novu paradigmu u BIH. I upravo na insistiranje Naše stranke sada radimo na političkom programu koji je uslov za formiranje Vlade Federacije, i imenovanju ministara. Radimo na političkom programu koji će imati daleko veće ovlasti Federacije BIH od kantonalnih, koje smo vidjeli.