Otvorena većina birališta u Goraždu: Zbog tehničkih razloga početak glasanja kasnio na dva biračka mjesta
(Izvor: AA)

Otvorena većina birališta u Goraždu: Zbog tehničkih razloga početak glasanja kasnio na dva biračka mjesta

Sva glasačka mjesta na području Grada Goražda otvorena su u 7 sati, osim dva na kojima su zabilježena kašnjenja zbog prebrojavanja glasačkih listića i tehničkih razloga, potvrđeno je za Anadolu Agency (AA) iz Gradske izborne komisije (GIK).

Do 19 sati trajaće izjašnjavanje građana na 32 redovna i jednom biračkom mjestu za glasanje u odsustvu i na nepotvrđenim glasačkim listićima, kazala je predsjednica Gradske izborne komisije Goražde Amira Borovac. U funkciji su i tri mobilna tima.

Inače, sve pripreme obavljene su na vrijeme, a glasački materijal juče je distribuiran prema glasačkim mjestima. 20.455 građana Goražda, pored ostalih nivoa vlasti, biraće između čak 19 političkih subjekata u utrci za Skupštinu Bosanskopodrinjskog kantona Goražde.

U godini velike ekonomske krize, odlaska stanovništva, bezbjednosnih problema, građani uglavnom očekuju promjene, ali bez pretjeranog optimizma da će se one zaista i desiti.

"Smatram da je to moje pravo i da to svaki građanin ove države treba da učini, a pogotovo mladi ljudi, zbog toga što su mladi malo pasivni što se tiče izlazaka na glasanje a teže nekoj promjeni. Da bismo došli do neke promjene mislim da trebamo svi izaći na izbore, odlučiti se za onog za koga smatramo da treba da dobije podršku. Ima dosta stvarno mladih kandidata vrijednih pažnje, obrazovanih, pametnih. Kad bi njima dali glas možda bi nešto bilo malo i drugačije i ja se iskreno nadam da će biti drugačije. A to je njihova fraza, svake stranke, da su ovi izbori najvažniji do sada. Svake četiri godine isto ponavljaju. Svi su ponudili programe i kandidate, kad se programi čitaju mi ćemo biti skoro kao Njemačka, pa eto ... vidjećemo. Ja se opet nadam najboljem “ – kaže Amina Alihodžić.

Ove izbore Ervin Dervišević smatra krucijalnim u svakom pogledu.

"Ne očekujem baš mnogo, ali neke promjene je očekivati uvijek. Želio bih da se promijeni stanje u državi, entitetu FBiH i Kantonu Goražde. Na bolje, naravno. Dugo godina sam bio nezaposlen, sad trenutno radim, nije u struci, ali mora se raditi. Tako da bih istinski želio da se nešto promijeni. Ako se ne promijeni, učimo njemački jezik, engleski znam, francuski, tako da u narednim godinama ćemo vidjeti kakva bude situacija. Možda i napustim zemlju“, kaže Dervišević.

Izbore u Goraždu prati 476 posmatrača političkih subjekata i značajan broj posmatrača iz nevladinih organizacija. U biračkim odborima angažirane su 334 osobe.

​​​​​​​federalna.ba/AA

Goražde Opći izbori 2022
Mi smo djeca Evrope Goražde
0 26.11.2022 17:49
SBK Vlada SBK Skupština SBK Opći izbori 2022 Dom naroda FBiH Dom naroda PSBiH Dom naroda Parlamenta FBiH Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine
0 19.11.2022 19:45
Rukomet Goražde Sloboda
0 12.11.2022 22:33
Goražde stanovi
0 11.11.2022 13:29
gradonačelnici načelnici mandat Opći izbori 2022
0 08.11.2022 09:28