videoprilog Alema Dedića (Federacija danas)

Otvorena sezona kupanja na Uni, struka poziva kupače na oprez

Danas je prvi dan ljeta. Temperature svakodnevno rastu, a građani Bihaća, naročito oni mlađi su već otvorili sezonu kupanja u Uni. S druge strane, struka poziva sve kupače na oprez s obzirom na to da su utapanja u posljednje vrijeme sve učestalija.

Ovih dana gradske plaže u Bihaću su pune.

"Kupam se na Uni od rođenja i šta će more kraj ovakve Une", kaže Bakir Beganović, građanin Bihaća.

U ljetnom periodu, malo kome da Una nije ugodna za osvježenje, ribolov ili šetnju. Međutim, rijetki su oni koji obraćaju pažnju na to koliko je zapravo opasna. Prema podacima MUP-a Unsko-sanskog kantona, u prošloj godini je zabilježeno šest, dok su u tekućoj godini evidentirana tri smrtna slučaja uzrokovana utapanjem.

"Kad nas malo povuče voda ljudi se prepadnu, što je velika greška. Ta panika dovodi do samog utapanja, zašto? Prestanemo da plivamo kako trebamo da se održimo na površini i desi se samo povlačenje u struje, malo se zagrcnemo i stvar je gotova", pojašnjava Ajnis Lipović, pripadnik GSS-a bihać i spasilac na divljim vodama.

Una je nepredvidiva za sve – i one iskusne a naročito za neiskusne plivače, kažu poznavaoci prilika. Najviše griješe turisti koji precijenjuju svoje sposobnosti, i samim tim nerijetko se nađu u situaciji opasnoj po život.

"Jednom djeca, jednom turisti iz Hrvatske koji su krenuli na svoju ruku sa svojim čamcem, udarili su od sedru koja ih je prevrnula. Turisti kad dođu imaju od vodiča 20 minuta safety briefinga – posebno ih upozorimo koja su ponašanja na rijeci, da se rijeka poštuje i da je uvijek opasna", ističe Amar Alagić, vlasnik agencije za vodene sportove i rafting vodič.

Kupanje i sam boravak na Uni svima treba predstavljati poseban užitak, a kako bi se izbjegle neželjene posljedice – vrijedi poslušati mlade, ali iskusne plivače:

"Počela je sezona kupanja, svi ste nam dobrodošli ali čuvajte se", naglašava Faris Mahmić, građanin Bihaća.

federalna.ba

Una sezona kupanja
Una Unska regata
0 28.07.2022 16:50
Divlja rijeka 2 Una Nacionalni park Una
0 13.07.2022 19:17
Nacionalni park Una Una River Wild 2 Štrbački buk
0 08.06.2022 20:07
crna hronika Bosanska Otoka utapanje Una
0 26.05.2022 22:21