videoprilog Mujesire Purić (Federacija danas)

Povodom Dana Zenice otvorena nova poslovna zgrada JP "Vodovod i kanalizacija"

Povodom Dana Zenice upriličeno je otvaranje nove poslovne zgrade javnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ Zenica i otvaranje adaptiranog dijela Aneksa B zgrade TechnoParka u okviru Poslovne zone. Ovim investicijama su stvoreni bolji uslovi za rad javnog preduzeća, ali i mogućnost za otvaranjem novih radnih mjesta unutar poslovne zone. 

Nova poslovna zgrada Javnog preduzeća „Vodovod i kanalizacije“ Zenica dio je razvojnog projekta „Vodosnabdijevanje i dovodnja Bosna i Hercegovina 2“ koji se uz podršku međunarodnih finansijskih sredstava realizira u Tuzli i Zenici. Ukupna vrijednost investicionog projekta za Zenicu je 21.270.000 KM, a sredstva su osigurana kreditnim sredstvima i donacijama. Programom je obuhvaćena rekonstrukcija izvorišta, rezervoara i pumpnih stanica, kao i drugi projekti u vezi sa vodosnabdijevanjem.  

“Pri gradnji objeka, naročita gradanja je posvećena energetskoj efikasnosti, tako da se može reći da će ovaj objekat u ekološkom smislu mnogo bolje utjecati na okolinu. Stavljanjem u funkciju nove poslovne zgrade stvaraju se novi uslovi za poslovanje preduzeća”, istakao je Emir Pašalić, direktor JP “Vodovod i kanalizacije” Zenica.

“Tretiranje voda, ali i kanalizacije su u skladu, ali i sa zahtjevima koje pred nas postavlja zelena agenda kao i sami zadaci na putu približavanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji”, naglašava Thomas Fitschen, ambasador Njemačke u BiH. 

U okviru poslovne zone otvoren je Aneks B, zgrada TechnoParka koja je namijenjena razvoju poduzetništva, naročito u oblasti kreativnih djelatnosti i IT sektora. 

“To će biti stimulativna, simbolična cijena od 1 KM po kvadratnom metru. To je s jedne strane, a s druge strane Grad Zenica dolazi u situaciju da je jedini grad, jedina lokalna zajednica koji ima na raspolaganju 80 prostora za start up firme”, kazao je Senad Pašalić, direktor Agencije ZEDA.

Trenutno je u poslovnoj zoni Zenica uposleno više od 1.600 osoba. Ukupna vrijednost projekta je 1.100.000 maraka, a finasiran je sredstvima iz fondova Evropske unije, Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, Grada Zenice i Razvojene agencija ZEDA.  

“Mnogo sam oduševljen vidjevši da je Zenica moderan grad koji ide prema IT sektoru. Ovdje će sada  35 posljednjih korisnika imati priliku biti u prostorijama obnovljene zgrade. Mislim da je to odlična poruka”, naveo je Karel Lizerot, šef Odsjeka kooperacija u Delegaciji EU u Sarajevu.

“Posebno je značajno što to leži na temeljima teške industrije u Zenici, a ovo predstavlja  jedan embrion sasvim jedne nove tehnologije,  gdje će dominirati zelene tehnologije, cirkularna ekonomija i sve ono što nas očekuje u naredom periodu gdje bi smo bili uspješniji konkurenti u EU”, ističe Amir Zukić, ministar Ministarstva razvoja poduzetništva i obrta u FBiH.

“Prelazimo sad na proljeće na prodajno-poslovnu zonu Antena, gdje će krajem aprila početi radovi za izgradnju čitave infrastrukture i to ćemo, vjerujemm popuniti za jedno 2 godine i negdje 1500 ljudi će raditi”, kaže gradonačelnik Zenica Fuad Kasumović.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća večeras će biti dodijeljena priznanja i nagrade najzaslužnijim kolektivima i pojedincima koji su dali svoj doprinos u promociji i razvoju Zenice. 

federalna.ba

Zenica JP Vodovod i kanalizacija Zenica
Bosansko narodno pozorište Zenica Sparina Festival bh. drame Zenica Anes Osmić
0 30.05.2023 19:42
Zenica rudari radnički neposluh
0 29.05.2023 08:11
Hasan Zahirović Festival bh. drame Festival bosanskohercegovačke drame Zenica Federalni radio
0 27.05.2023 15:09
RMU Zenica Rudnik mrkog uglja Zenica Zenica rudnik
0 26.05.2023 17:18