Otvorena kancelarija i web stranica Nizozemske Komisije za naknadu štete Potočari u Sarajevu

Otvorena kancelarija i web stranica Nizozemske Komisije za naknadu štete Potočari u Sarajevu

Nizozemska Komisija za naknadu štete Potočari otvorila je kancelariju u Sarajevu. Od danas je dostupna i web stranicana na bosanskom jeziku (www.nccpotocari.org) preko koje srodnici mogu naći informacije o uredbi za naknadu štete i o postupku podnošenja zahtjeva. Prvi zahtjevi za informacije od strane srodnika su primljeni. 

Uredba za naknadu štete je namijenjena za srodnike muških izbjeglica koji su u poslijepodnevnim satima 13. jula 1995. godine boravili u bazi nizozemskog bataljona u Potočarima. Oni mogu podnijeti zahtjev za naknadu štete NCCP-u.  

Za osobe koje su bile u braku ili u vanbračnog zajednici sa žrtvom, naknada štete iznosi € 15.000. Za ostale podnosioce zahtjeva, naknada štete iznosi € 10.000.

Pouzdano i brzo

Primili smo prve zahtjeve za informacije na našu e-mail adresu office@nccpotocari.nl, izjavila je gospođa Wortmann; predsjedavajuća NCCP-a. Naš postupak za podnošenje zahtjeva za srodnike je pouzdan, brz i jednostavan. U slučaju da podnositelji imaju pitanja, od 15. juna nam se mogu obratiti u kancelarijama u Sarajevu i u Hagu. Tamo im stoje na raspologanju naši uposlenici pri podnošenju zahtjeva. Sve informacije o postupku podnošenja zahjeva mogu se naći na našoj bosanskoj web stranici www.nccpotocari.org.

Svaki podnosilac zahtjeva će dobiti odluku u roku od tri mjeseca nakon prijema svih potrebnih dokumenata od strane Komisije. U slučaju odobrenja zahtjeva, u roku od četiri sedmice slijedi isplata. Gospođa Wortmann: “Ova uredba i način rada omogućava srodnicima da ne koračaju dugotrajnim, emotivno opterećavajućim i skupim sudskim putem za naknadu štete. NCCP omogućava srodnicima žrtava mogućnost da prime naknadu štete na pouzdan i brz način.”

federalna.ba/Merima Adembegović

Komisija za naknadu štete Potočari Sarajevo zahtjevi
napad na policajce Sarajevo MUP KS policija
0 26.07.2021 10:00
Sarajevo turizam
0 24.07.2021 13:55
Sarajevo opsada granate
0 22.07.2021 09:52
kultura BiH Sarajevo Art Kvart Zlata Hodžić Sunita Fišić Mental Freedom Late Echo & Dub Zappah
0 21.07.2021 11:04
kultura kazandžije Baščaršija Sarajevo BiH
0 17.07.2021 14:29