Otvorena izložba radova profesora i saradnika Okinawa prefekturalnog univerziteta umjetnosti
(Izvor: Fena)

Otvorena izložba radova profesora i saradnika Okinawa prefekturalnog univerziteta umjetnosti

Izložba umjetničkih radova profesora i saradnika Okinawa prefekturalnog univerziteta umjetnosti otvorena je danas u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti (ALU) u Sarajevu.

Predstavljeni su radovi devetnaest umjetnika koji su ujedno nastavnici na Okinawa prefekturalnom univerzitetu umjetnosti u Japanu.

Izložbom se zaključuje bogati program obilježavanja jubilarnog 50. rođendana Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu.

Prodekan za međunarodnu saradnju na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu prof. Srđa Hrisafović zahvalio je Ambasadi Japana što je omogućila ovu izložbu.

- Ovim divnim događajem okončan je niz izložbi kojoma se obilježava 50. godišnjica od osnivanja Akademije likovnih umjetnosti - kazao je on.

Vanredna profesorica na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti Jasmina Gavrankapetanović-Redžić, koja je studirala na Okinawa prefekturalnom univerzitetu umjetnosti, kazala je da se 19 umjetnika različitih generacija i različitih profila i senzibiliteta predstavljaju radovima na papiru, te da su izloženi i crteži te grafike.

Napomenula je da, uprkos geografskoj i kulturološkoj udaljenosti ALU Sarajevo i OPUA od 2008. sarađuju kroz različite umjetničko-obrazovne projekte.

Izložba će biti otvorena do 27. februara svakim radnim danom od 10.00 do 18.00 sati.

federalna.ba/Fena

izložba