Otvorena izložba hrvatskog fotografa, pisca i dizajnera Zorana Filipovića: Ovo je priča protiv rata
(Izvor: Fena/Mario Lončar)

Otvorena izložba hrvatskog fotografa, pisca i dizajnera Zorana Filipovića: Ovo je priča protiv rata

Nakon gostovanja po mnogim hrvatskim i bosanskohercegovačkim gradovima u srijedu je u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica-Livno otvorena izložba fotografija ''Zoran Filipović 1991.'', istaknutog hrvatskog fotografa, pisca i dizajnera Zorana Filipovića.

Izložba predstavlja mali dio autorovog opusa i tužan je podsjetnik na stradanja ratne 1991. godine diljem Hrvatske (Vukovar, Vinkovci, Petrinja, Dubrovnik, Slatina...).

Otvaranju izložbe prethodio je pozdravni govor ravnateljice spomenute galerije Dražene Džeko, a o izložbi je govorio autor Zoran Filipović koji je u nadahnuto pričao o tisućljetnom snu hrvatskog naroda o vlastitoj državi i o krvavoj cijeni koju je morao platiti da taj san ostvari.

"Ovo nije priča o ratu, ovo je priča protiv rata. Ova izložba nijemi je krik za mir, krik za život", kazao je Filipović.

Izložbu je otvorio konzul Republike Hrvatske u Livnu Tomislav Vrdoljak naglasivši podršku Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske ne samo ovoj izložbi nego i Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

 Naime, gostovanje ove izložbe u brojnim bosanskohercegovačkim gradovima organizirano je pod pokroviteljstvom ovoga ministarstva i Hrvatskog narodnog sabora.

Osim dokumentarističke i povijesne važnosti, fotografije Zorana Filipovića istovremeno govore o mnogobrojnim ljudskim sudbinama a izložbu prati i istoimena monografija.

Zoran Filipović profesionalni je fotograf, pisac i dizajner rođen u Brčkom 1959. godine. Od 1978. godine živi u Zagrebu gdje se posljednjih godina sve više bavi grafičkim i produkt-dizajnom. Od 1985. godine član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika te Hrvatskog novinarskog društva i International Federation of Journalists.

Izložba ostaje otvorena do 30. rujna.

federalna.ba/Fena

Zoran Filipović izložba
Zbog njih izložba Ramo Tučić
0 06.12.2022 21:24
Franjevački muzej galerija Gorica Livno Međunarodni grafički centar Ljubljana izložba
0 30.11.2022 18:36
Milan Popović Mostar izložba
0 22.11.2022 21:33
izložba Ivan Meštrović Prag
0 21.11.2022 11:31