Otvorena izložba finalista Zvono nagrade 'Poezija u proširenom polju'

Otvorena izložba finalista Zvono nagrade 'Poezija u proširenom polju'

U Galeriji savremenih umjetnosti Manifesto u Sarajevu večeras je otvorena izložba “Zvono 23: Poezija u proširenom polju”, kojom su predstavljeni finalisti i finalistice ovogodišnje Zvono nagrade.

Zvono nagrada najznačajnija je stručna stimulacija u Bosni i Hercegovini namijenjena mladim umjetnicima i umjetnicama do 35 godina starosti koja se dodjeljuje od 2006. godine. Njen glavni sadržaj podrazumijeva dvomjesečni umjetnički rezidencijalni boravak u Residency Unlimited u New Yorku.

Dobitnik Zvono nagrade za 2023. godinu, za koju konkurisalo 35 radova, je Bojan Stojčić, a troje finalista su Katarina Gotić, Denis Haračić i Farah Hasanbegović.

Odluka je to žirija koji je zasjedao u Krak Centru za svaremanu kulturu iz Bihaća, a kojega su činili kustos Mladen Banjac (Banja Luka), umjetnica Yvonne Petkus (Bowling Green, SAD) i kustosica Claudia Zini (Trento/Sarajevo).

Kustosica Galerije Manifesto Adna Muslija, kazala je da je ove godine "izložba finalista nagrade Zvono donijela jedan interesantan presjek scene mladih umjetnika u Bosni I Hercegovini".

- Iz  prostog razloga što prvi put imamo priliku da vidmo jednog režisera u utrci za nagradu, ali isto tako i vizualne i konceptualne umjetnike, kao i jednu pjesnikinju. Ovaj put prikazujemo saveremnu umjetnost u jednom širem kontekstu, u različitim medijima i pokazujemo da propitivanje našeg društva kroz umjetnost i kulturu zaista može imati različite forme - kazala je Muslija.

Voditeljica Galerije Vagon iz Banja Luke Isidora Branković kazala je da je izuzetno važno što se  prvi put ove godine desilo da je izložba Zvono, putujuća i da će biti predstavljena u tri grada Bosne i Hercegovine - Bihaću, Sarajevu i Banjoj Luci.

- Banja Luka će biti jedan od domaćina izložbe Zvono, koja će početom naredne godine biti dostupna za javnost, ugostićemo autore koji su finalisti nagrade Zvono - kazala je Branković.

Prije zvaničnog otvorenja izložbe upriličen javni razgovor pod nazivom “Nagrada Zvono: Od stimulansa individue do kolektivnog razvoja scene”. U razgovoru su učestvovali Irfan Hošić, kustos i umjetnički voditelj Krak Centra za savremenu kulturu (Bihać), Isidora Branković, umjetnica i kustosica Galerije Vagon (Banja Luka) i Adna Muslija, kustosica Galerije Manifesto.

federalna.ba/Fena

izložba
Fasade i interijeri gradova svijeta Sarajevo izložba
0 15.02.2024 21:16
projekat "Ratne ljubavi" BKC Sarajevo izložba
0 14.02.2024 13:01
izložba Grupa Zvono
0 09.02.2024 12:42
Muzej Grada Zenica Adnadin Jašarević stripovi izložba
0 09.02.2024 09:13