Otvoren Konkurs za dodjelu novinarske nagrade "Nino Ćatić"
(Izvor: federalna.ba)

Otvoren Konkurs za dodjelu novinarske nagrade "Nino Ćatić"

Udruženje ”Biti novinar” uz visoko pokroviteljstvo člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, podršku Federalne televizije, Organizacionog odbora za obilježavanje 26. godišnjice genocida u Srebrenici, Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, te saglasnost majke Nine Ćatića, Hajre Ćatić, po drugi put raspisuje konkurs za dodjelu novinarske nagrade “Nino Ćatić”.

Prijaviti se mogu novinarke i novinari iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i regiona koje/i su u proteklom periodu izvještavali o događanjima u i oko Srebrenice, a o temi ”Negiranje genocida - nastavak zločina. "

Nagrade će biti dodijeljene u sljedećim kategorijama:

Radijski izvještaj – plaketa i novčana nagrada
Televizijski prilog (trajanje do šest minuta) – plaketa i novčana nagrada
Pisani tekst (novine, web) – plaketa i novčana nagrada
Blog/vlog – plaketa i novčana nagrada
Fotografija – plaketa i novčana nagrada

U kategoriji ”Blog/vlog” prijaviti se, osim novinara, mogu i svi građani BiH koji imaju izražen talenat za pisanje/snimanje. 

O dobitnicima novinarske nagrade ”Nino Ćatić” odlučivat će novinari koji su svojim dugogodišnjim radom objektivno i profesionalno izvještavali o Srebrenici i genocidu nad Bošnjacima, a to su: Almasa Hadžić, Salih Brkić, Marko Divković i Marinko Sekulić.

Specijalna  priznanja bit će dodijeljena novinarima/reporterima medijskih kuća u BiH koji su svojim radom doprinijeli tome da istina o Srebrenici bude predstavljena širom Bosne i Hercegovine, ali i svijeta, a o tome će odlučivati članovi Udruženja ”Biti novinar” i druge kolege novinari.

Konkurs je otvoren od 15. juna do 1. jula ove godine, a svoje radove možete slati na e-mail adresu bitinovinar@gmail.com sa naznakom ”Prijava rada za novinarsku nagradu ‘Nino Ćatić”’.

Nagrada će biti dodijeljena 10. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, simbolično na datum kada se novinar Nino Ćatić posljednji put javio iz Srebrenice u program Radio – televizije Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, Nihad Nino Ćatić bio je novinar iz Srebrenice. Njegovu riječ i glas pamtimo iz najdramatičnijih dana za Srebrenicu i Bosnu i Hercegovinu. U ratno vrijeme, svakodnevno se javljao i informirao javnost o stradanju u ovom gradu. Posljednji put se javio 10. jula 1995. moleći očajnički da se pomogne Srebrenici. Posljednji put je viđen 11. jula 1995. nakon čega mu se gubi svaki trag. Njegova majka Hajra Ćatić i dalje traga za posmrtnim ostacima svoga sina.

U njegovu čast, Udruženje ”Biti novinar” i ove godine želi podstaknuti novinarke i novinare da se bave profesionalnim i objektivnim izvještavanjem o svim dešavanjima u Bosni i Hercegovini.

Udruženje ”Biti novinar” je nezavisna, nevladina, nestranačka, neprofitna organizacija  koja radi na očuvanju i podsticanju profesionalnog, nepristrasnog, etičnog i objektivnog novinarskog izvještavanja u Bosni i Hercegovini.

federalna.ba

BiH Srebrenica Nino Ćatić nagrada nagradni konkurs Hajra Ćatić Biti novinar novinar novinari novinarstvo
mažoretkinje BiH Tomislavgrad Svjetsko mažoret prvenstvo
0 26.06.2022 11:01
Voices from Srebrenica: Survivor Narratives of the Bosnian Genocide Srebrenica genocid Ann Petrila Hasan Hasanović
0 24.06.2022 22:01
Michelle Bachelet Ljudska prava BiH
0 24.06.2022 14:15
Dragan Čović BiH status kandidata
0 24.06.2022 14:07