Prilog Dubravke Piplica

Otvoren 25. Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru

“Mi smo dvije susjedne, prijateljske zemlje. Hrvatska poštuje Bosnu i Hercegovinu. Želi joj pomoći u tom procesu kao što smo to učili do sada od podnošenja aplikacije za članstvo do kandidatskog statusa i sada ove odluke od prije mjesec dana. Taj put će biti zahtjevan, ali vrata proširenja EU su se ponovo otvorila. Vi ste sada ulovili korak sa drugim zemljama jugoistoka Evrope“, naglasio je Andrej Plenković, premijer Hrvatske. Prilikom otvaranja sajma govorio  je i o projektu Južna interkonekcija.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto rekla je kako je Sajam gospodarstva postao brend Mostara, ali i snažni pokretač, kako ekonomskog razvoja Mostara, tako cijele Bosne i Hercegovine, pa i regije. Dodala je da partnerstvo s Republikom Hrvatskom nije izraz samo dobrih političkih odnosa i snažne privredne povezanosti, već je zapravo potvrda zajedničke težnje da se „kroz razmjenu znanja i iskustava dodatno osnaži suradnja dviju zemalja“.

Prisutnima se obratio i predsjednik Srbije Aleksandr Vučić.

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić podvukao je da se ovogodišnji Sajam gospodarstva, koji slavi 25. godišnjicu, održava u trenutku kada je Bosna i Hercegovina od Evropske unije dobila zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora.

Ovogodišnji Međunarodni sajam privrede u Mostaru trajat će pet dana. Očekuje se učestvovanje više od 800 izlagača iz tridesetak država. Tokom petodnevne manifestacije održat će se niz bilateralnih susreta.

PSNATO Sofija Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine
0 25.05.2024 21:46
Srpsko građansko vijeće Milorad Dodik
0 25.05.2024 18:41
Tuzlanska kapija Željko Komšić Novak Đukić
0 25.05.2024 18:31
Švedska protesti
0 25.05.2024 17:48