Otkriven uzrok smrti Lise Marie Presley
(Izvor: EPA/GEOFF CADDICK)

Otkriven uzrok smrti Lise Marie Presley

Lisa Marie Presley, jedino dijete rock 'n' roll legende Elvisa, umrla je od opstrukcije crijeva, saopćila je kancelarija medicinskog istražitelja okruga Los Angeles.

Presley, također pjevačica, preminula je nakon što je hitno prevezena u kalifornijsku bolnicu 12. januara. Imala je 54 godine.

Njeno posljednje javno pojavljivanje bilo je dva dana prije smrti, na dodjeli Zlatnih globusa. Smrt je proglašena prirodnom.

Članovi porodice žestoko su osporavali validnost njene oporuke.

U vrijeme Presleyne smrti, lokalni zvaničnici su rekli da su hitne službe poslane u njen dom u Kalabasasu, gdje su je zatekli u srčanom zastoju. Medicinska kancelarija saopštila je u četvrtak da je srčani zastoj uzrokovan "opstrukcijom tankog crijeva". To se događa kada je tanko crijevo začepljeno, ponekad kao rezultat raka debelog crijeva, lijekova ili adhezija koje nastaju nakon operacija. Neka stanja koja izazivaju upalu crijeva također mogu dovesti do opstrukcije tankog crijeva.

U Presleynom slučaju, izvještaj je otkrio da su adhezije uzrokovane barijatrijskom operacijom kojoj je bila podvrgnuta prije nekoliko godina. "Ovo je poznata dugoročna komplikacija ove vrste operacije", navodi se u izvještaju vještaka.

Dr Angelique Campen, liječnica hitne pomoći u medicinskom centru Providence Saint Joseph u Burbanku u Kaliforniji, rekla je BBC-jevom američkom partneru, CBS-u, da su smrtni slučajevi od opstrukcija tankog crijeva rijetki. U mnogim slučajevima, pacijenti u takvim slučajevima imaju jake bolove i vjerovatno bi bili primljeni u bolnicu.

Presley, pjevačica i tekstopisac, sahranjena je pored svog sina Benjamina Keougha, koji se ubio 2020.

Nakon njene smrti, njena majka, Priscilla Presley, uložila je pravno osporavanje valjanosti testamenta, tvrdeći da nije znala za amandman iz 2016. koji ju je zbacio sa dužnosti povjerenika imanja Lise Marie. Umjesto toga, amandmanom su imenovani Benjamin Keough i kćer Riley kao su-povjerenike. Oboje su bila djeca prvog muža Lise Marie, Dannyja Keougha.

Pravni spor je riješen u maju. Detalji nikada nisu objavljeni u javnosti.

Rođena 1968. godine, Lisa Marie Presley krenula je stopama svog oca kao muzičarka i objavila tri albuma tokom svoje karijere. Takođe je bila poznata po četiri braka sa poznatim ličnostima, sa Keoughom, pop zvijezdom Michaelom Jacksonom, glumcem Nicolasom Cageom i muzičarem Michael Lockwoodom.

federalna.ba/BBC

Lisa Marie Presley smrt