Osumnjičeni za ubistva u Kanadi preminuo od ozljeda koje je sebi nanio
(Izvor: Getty Images)

Osumnjičeni za ubistva u Kanadi preminuo od ozljeda koje je sebi nanio

Bjegunac tražen zbog ubistava počinjenih napadom nožem u Kanadi u kojem je smrtno stradalo 10 ljudi, a ozlijeđeno 18, preminuo je u bolnici nakon hapšenja, potvrdila je policija, a izvori kažu da je njegova smrt posljedica samoranjavanja.

Myles Sanderson pao je u "medicinsku komu" nakon hapšenja i odveden je u bolnicu gdje je umro, rekla je pomoćnica komesara Kraljevske kanadske konjičke policije Rhonda Blackmore na press konferenciji u srijedu navečer. Policija je pronašla nož u kamionu koji su policajci s ceste zgurali u jarak, no Blackmore nije željela komentirati uzrok smrti. Izvori upoznati sa situacijom ranije su potvrdili Guardianu da je Sanderson preminuo ubrzo nakon što je priveden, nakon što se policija zabila u njegovo ukradeno vozilo. Rekli su da je preminuo od posljedica samoranjavanja. Policijski izvori dali su slične izvještaje kanadskim medijima Global News i Associated Press.

S mrtvim Sandersonom, policija možda nikada neće shvatiti šta je bio motiv za masovni napad, rekla je Blackmore.

Policija je pokrenula ponovnu operaciju potrage, uključujući i avione, u srijedu poslijepodne nakon što je dojavljeno o provali i ulasku u kojoj je sudjelovao Sanderson naoružan nožem, koji je pri tome ukrao kamion Chevrolet. Kamion je kasnije uočen kako juri autocestom brzinom od 150 km/h, što je izazvalo još 20 poziva policiji. Kako bi zaštitili javnost, policija je ušla i "usmjerila" Sandersona s ceste u blizini Rostherna, Saskatchewan, oko 15:30, gdje je izvršeno hapšenje.

Provest će se nezavisna istraga o okolnostima njegove smrti, rekla je Blackmore.

Vijest je stigla ubrzo nakon što su Sandersonovi roditelji uputili emotivni apel svom sinu da se preda.

Sanderson, (32), suočio se s višestrukim optužbama za ubistvo zbog svoje uloge u napadu nožem koji je shrvao James Smith Cree Nation, starosjedilačku zajednicu, i obližnje selo Weldon.

“Myles, dječače moj, predaj se. Molim te. Ti to možeš”, rekla je njegova majka za CBC News. "Vrati se. Predaj se. Učini pravu stvar.”

Sandersonov otac također je pozvao svog sina da se preda. “Myles, molim te, molim te, predaj se. Ne želimo više ozlijeđenih. Ne želim da iko više bude povrijeđen ... molim te, sine moj. Volim te. Predaj se. Čuvaj se,” rekao je.

Vijest o smrti stigla je nekoliko sati nakon što su Kraljevska kanadska konjička policija i pokrajinski mrtvozornik objavili imena 10 žrtava, čija je dob bila od 23 do 78 godina.

Žrtve su imenovane kao: Thomas Burns, 23, Carol Burns, 46, Gregory Burns, 28, Lydia Gloria Burns, 61, Bonnie Burns, 48, Earl Burns, 66, Lana Head, 49, Christian Head, 54, Robert Sanderson, 49 i Wesley Petterson, 78. Sve žrtve su bili stanovnici James Smith Cree Nationa osim Pettersona koji je živio u Weldonu u sjevernom Saskatchewanu.

Osamnaest drugih ljudi ranjeno je u divljačkom pohodu koje se svrstava među najgore činove masovnog nasilja u modernoj historiji Kanade. Policija je rekla kako se čini da su neke od žrtava bile meta, dok su druge očito bile nasumične.

Sandersonov brat Damien (31), koji je također prvobitno osumnjičen za napad, pronađen je mrtav u ponedjeljak u blizini mjesta napada. Vlasti kažu da si ozljede nije sam nanio.

Sandersonovi roditelji svjesni su boli koju su prouzrokovali postupci njihovih sinova.

“Želim se izviniti zbog svog sina, svojih sinova. Ne znamo cijelu priču, ali želim se izviniti svima koji su povrijeđeni i pogođeni ovom strašnom situacijom - rekla je njegova majka.

Njegov otac je dodao:

"Iskreno se izvinjavam roditeljima... Od srca to mislim", rekao je otac. “Jako mi je žao što se ovo dogodilo. Ne znam šta drugo reći, šta učiniti... Volio bih da je to bio san.” Sandersonova smrt okončala je dane straha u okolnoj prerijskoj regiji gdje je nova panika izazvana nizom lažnih viđenja Sandersona.

Mark Arcand, čija su sestra Bonnie Burns i rođak Gregory, među žrtvama, rekao je da je posljednjih nekoliko dana poprimilo nadrealan karakter.

“Ova strašna tragedija koju niko nije želio niti tražio. Još uvijek se čini poput noćne more.” Smrtonosni pohod nožem potaknuo je pitanja zašto je Sanderson, koji je imao dugu historiju nasilja, bio na ulici.

Dokumenti o uslovnom otpustu objavljeni u utorak pokazuju da je imao 59 osuda tokom 20 godina, uključujući napad u porodici, napad oružjem i napad na policajca.

Zapisnici su pokazali i da je prije sedam godina napao i nožem izbo jednu od žrtava ubijenih u divljanju tokom vikenda.

U utorak je ministar javne sigurnosti, Marco Mendicino, rekao da je "krajnje zabrinut" nakon izvještaja da je državni odbor za uslovni otpust odobrio Sandersonu zakonski puštanje na slobodu nakon što je odslužio dvije trećine kazne uprkos zabrinutosti da bi mogao ponoviti kazneno djelo.

Služio je saveznu kaznu od četiri godine i četiri mjeseca zbog napada, napada oružjem i napada na policajca.

“Uvjeren sam da će kanadska komisija za uslovni otpust pokrenuti istragu o ovoj odluci. Mislim da proces revizije počinje tamo, ali sigurno ne završava na toj tački", rekao je Mendicino novinarima.

federalna.ba/The Guardian

Kanada napad nožem osumnjičeni