Osumnjičeni u sky predmetu 'Kamen' na ispitivanju u Tužilaštvu BiH
(Izvor: AA/Arhiva)

Osumnjičeni u sky predmetu 'Kamen' na ispitivanju u Tužilaštvu BiH

Nakon lišenja slobode i pretresa, usmjerenih na veći broj osoba sa područja Busovače, Zenice, Tešnja, Maglaja, Žepča, Sanskog Mosta i Banja Luke, u okviru akcije kodnog naziva “Kamen”, usmjerene na otkrivanje i procesuiranje osoba osumnjičenih za organizirani kriminal, povezan sa neovlašenim prometom droge i oružja, kao i pranjem novca, tužiteljstvo i policijske agencije nastavljaju istražne aktivnosti.

Dio osumnjičenih ispitan je u SIPA, a dio osumnjičenih je doveden postupajućem tužitelju, koji će ih ispitati i nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.,

U realizaciji akcije sudjelovali su SIPA, MUP RS, kao i MUP-ovi KS, SBK, ZDK i USK, a potporu je davala i OSA BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

Osobe osumnjičene u okviru istrage, terete se za kontinurano krijumčarenje većih količina različitih opojnih droga, uključujući “speed”, “marihuana-skunk” i “extasy” iz BiH prema zemljama EU, kao i iz zemalja zapadne Europe u Bosnu i Hercegovinu, koju su krijumčarili i na područje R Hrvatske, najviše Dalmacije i Istre, pa je u okviru predmeta ostvarena međunarodna suradnja sa patnerskim institucijama R Hrvatske (USKOK).

Također, osumnjičene osobe pod istragom su i zbog krijumčarenja veće količine oružja iz BiH prema zemljama EU, radi prodaje na ilegalnom tržištu i korištenja za izvršenje kaznenih djela, a među osumnjičenima je i osoba sa područja Zenice, višestruko poznata agencijama za provođenje zakona u BiH, procesuirana za nedozvoljen promet droge i oružja.

S obzirom da su prikupljeni dokazi da su osumnjičeni novac stečen kaznenim djelima, između ostalog ulagali u motorna vozila, izvršeni su pretresi i određenih rent a car poduzeća.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj donijet će odluku o prijedlogu pritvora ili mjera zabrane, kao i daljim aktivnostima u predmetu.

federalna.ba/Fena

Sud BiH akcija kodnog naziva "Kamen"
Sud BiH presuda zločin Kotor-Varoš
0 29.09.2023 13:08
Sud BiH presuda organizirani kriminal
0 22.09.2023 11:04
Nedim Uzunović Bosnalijek Sud BiH optužnica
0 15.09.2023 22:01
Milorad Dodik Sud BiH
0 12.09.2023 17:58
Milorad Dodik Miloš Lukić Sud BiH
0 11.09.2023 16:36