Osumnjičena evropska zastupnica Eva Kaili puštena u kućni pritvor
(Izvor: AA)

Osumnjičena evropska zastupnica Eva Kaili puštena u kućni pritvor

Eva Kaili, bivša potpredsjednica Evropskog parlamenta optužena za primanje mita u jednom od najvećih skandala koji je pogodio institucije Evropske unije, puštena je u petak iz pritvorske jedinice u kućni pritvor, javlja Reuters. 

Ova 44-godišnja grčka političarka, inače članica Socijalističke stranke, odvezena je u crnom mercedesu u društvu svog advokata iz zatvora Haren na sjeveru Brisela do svog stana u blizini Evropskog parlamenta, gdje je spustila prozor kako bi nakratko razgovarala s novinarima.

- Moja kćerka me čeka tako da sam veoma sretna što ću uskoro biti sa njom. Pa hvala vam. Razgovaraćemo uskoro - rekla je ona prije nego što je automobil nestao u garaži.

Kaili i drugi optuženi su za primanje mita od Katara i Maroka u zamjenu za uticaj u kreiranju politika Evropske unije.

I ova zastupnica Evropskog parlamenta ali i zaljevska država negirali su bilo kakve ilegalne radnje. Maroko se žalio na "sudsko uznemiravanje" i medijske napade.

Kaili je uhapšena zajedno sa još tri osobe tokom policijskih racija u decembru prošle godine u kojima je pronađeno 1,5 miliona eura (1,7 miliona dolara) u gotovini. Ona će nositi elektronsku nanogicu i neće joj biti dozvoljeno da napusti Belgiju.

Ostala trojica uhapšenih su također pušteni, od kojih je jedan priznao krivicu i radi sa vlastima u zamjenu za smanjenu kaznu.

Još jedan europarlamentarac, Belgijanac Marc Tarabella, priveden je u februaru i pušten sa elektronskom nanogicom ranije ove sedmice. On poriče da je kriv.

Još jedan zastupnik, Italijan Andrea Cozzolino, bori se protiv zahtjeva Belgije da bude izručen iz Italije. On negira primanje mita od stranih zemalja. Italijanski sud koji rješava zahtjev za izručenje trebao bi održati ročište 2. maja.

federalna.ba/Fena

primanje mita Katar Maroko