Osuđenik na smrtnu kaznu želi streljački vod, a ne smrtonosnu inekciju
(Izvor: Ilustracija)

Osuđenik na smrtnu kaznu želi streljački vod, a ne smrtonosnu inekciju

Zane Michael Floyd, osuđen na smrtnu kaznu zbog ubistva četvoro ljudi u pucnjavi 1999. godine, traži od države Nevade da se kazna izvrši streljačkim vodom, a ne inekcijom.

Njegovi advokati navode da ovo nije taktika za odlaganje kazne, već da bi drugi metod bio „manje bolan“.

Da bi protokol primjene smrtne kazne bio promijenjen, odbrana mora da predloži alternativni metod, na šta su advokati predložili da su pucnji „najhumaniji način“.

„Egzekucija streljačkim vodom je brža i manje bolna od smrtonosne inekcije“, rekli su Floydovi advokati.

Nevada je nekada dozvoljavala smrtnu kaznu streljačkim vodom, ali zakon danas zahtijeva korištenje inekcije. Floydov slučaj je, inače, prvi put u posljednjih 15 godina u Nevadi da se planira smrtna kazna.

Prijedlog Floydovih advokata dolazi u trenutku kada zakonodavci te države razmatraju ukidanje smrtne kazne, navodi KLAS-TV. Zakon kojim bi ona bila ukinuta prošle godine je prošao donji dom i poslan je u državni Senat.

Sa druge strane, tužioci kažu da će već narednog mjeseca tražiti nalog za egzekuciju, a mogući termin mogao bi već da bude u junu. 

Samo tri države – Mississippi, Oklahoma i Utah – i američka vojska dozvoljavaju smrtnu kaznu streljanjem. Posljednji put kada je taj metod korišten bio je u Utahu 2010. godine.

federalna.ba/CBS

smrtna kazna streljački vod
Južna Karolina streljački vod smrtna kazna
0 06.05.2021 13:16
Virginija smrtna kazna
0 23.02.2021 08:18
Kazahstan smrtna kazna
0 03.01.2021 09:40