Osmorka i HDZ planiraju i slažu kockice vlasti

Do početka formiranja vlasti na federalnom i državnom nivou dijeli nas zvanično potpisivanje sporazuma o ranije usaglašenoj i dogovorenoj programskoj koaliciji Osmorke i HDZ-a. Simbolično, na Dan državnosti, počet će realizacija programa, zacrtanih ciljeva, ali i predizbornih obećanja. Stranke buduće opozicije nisu optimistične. Kažu, spremni su podržati sve što je dobro za Bosnu i Hercegovinu, ali podsjećaju da će biti teško oduprijeti se pravilima i zahtjevima HDZ-a koji u ovu priču ulazi ruku pod ruku sa SNSD-om.

"Ova vrsta dogovora je nešto što do sad u BiH, čini mi se, nije viđeno. Napokon se pojavljuje neko malo svjetlo na kraju tunela i počinje neka priča koja ne počinje konfliktima", kazao je predsjednik NiP-a Elmedin Konaković.

Zato, počinje obećanjima. Koalicija široka, očekivanja velika. Spoj različitih ideja i ideologija. Pronašli zajednički jezik i ciljeve. Kreaciju osam stranaka, deveta prihvatila, ali i dodala svoje. Zahtjevi i principi, na papiru je sve. Ohrabrujuće, ali za posmatrače s opozicionih klupa zabrinjavajuće.

"Vidljivo je i svim građanima da je HDZ neko ko vodi procese, da se HDZ-u ide na noge, da HDZ insistira na programu, a da je u tom programu jedna od osnovnih stvari izmjena izbornog zakonodavstva, a znamo kakve želje HDZ ima", istakao je potpredsjednik DF-a Milan Dunović.

Ekspresno dogovorena koalicija, prvi put je programska, ali i nepoznata. Ko je u ovoj priči nadređeni, a ko podređeni? Mnogi u ovom sastavu vide prostor za izdaju i prevaru. Osmorka tvrdi da je država prioritet od kojeg neće odustati.

"Građani Bosne i Hercegovine mogu biti sigurni da nema s nama priče ni o kakvim izdajama interesa države Bosne i Hercegovine, niti neko to od nas traži", tvdi Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

Dok uveliko Osmorka i HDZ planiraju i slažu kockice vlasti, a uskoro i dogovoreno potpisuju, izbačeni iz igre ne reaguju. Vlast bez SDA, nekad vodećeg političkog subjekta na skoro svim nivoima vlasti, bila je prioritet, a sada je na korak do realizacije. Osmorka ih izričito nije htjela, a pozivnica bivšeg partnera HDZ-a nije stigla. Pa tako, SDA glavnu ulogu mijenja za sporednu. Stranka se još ne oglašava, a mi smo pitali zašto.

"Nije korektno da, ukoliko je HDZ sebi odabrao političkog partnera za pravljenje većine, da sada mi pojeftinjujemo taj sporazum i da nudimo neke drugačije uvjete. Prema tome izbor je HDZ-a. Visoki predstavnik svojom odlukom HDZ-a postavio kao nezaobilazni faktor i naravno HDZ odabrao sebi partnera koji je po njihovoj ocjeni mekši za pregovaranje i za
ispostavljanje računa", odgovorio je Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Zastupničkom domu BiH.

Čović, ipak, ima svoje razloge. Nakon dugog staža iza koalicije SDA - HDZ, kaže, ostalo je samo nepovjerenje.

"Vidjeli smo u posljednje vrijeme da je potpuno nestalo povjerenje između dva politička bloka i partnera koja su činila vlast u prošlom sazivu, i na razini Vijeća ministara i na razini Federacije. Sama činjenica da na razini Federacije nismo uspjeli promijeniti vlast četiri godine dovoljno govori o tim našim odnosima. Jedna posebna stvar je što se to počelo prenositi na poziciju dva naroda, što je potpuno nedopustivo."

Bivši partneri prekriženi, veza pukla. No, ona sa SNSD-om će jačati, jer za Čovića ona nema alternativu. Tako će se pred Osmorkom, bili toga svjesni ili ne, ispriječiti i Dodikovi uslovi. A, oni su brojni i teški.

"Uvjeti gospodina Dodika vrlo rigorozni. On ima, kao što je poznato, četiri uvjeta. To je državna imovina, plinovod ispod Drine, hidroelektrana Buk Bijela i aerodrom Trebinje. To su četiri projekta od kojih on ne odustaje i naravno svako ko prihvati njegovu i Čovićevu igru, morat će ispuniti ta četiri uvjeta", dodaje Mehmedović.

"Imaju zajedničke političke ciljeve. Obično su ti ciljevi usmjereni ka destrukciji državotvornosti BiH", navodi Dunović.

Potpisivanjem sporazuma koalicija će s papira preći u parlamentarne redove. Većina za formiranje vlasti je na okupu, a dočekat će ih slagalica kadrovskih rješenja. Imena su još u tajnosti, ali je jasno da svi žele u udobne fotelje. Birati može ova dogovorena većina. No, pitanje je kako će ih međusobno podijeliti.

federalna.ba

Osmorka HDZ koalicija vlast
Osmorka Sedmorka Nermin Nikšić Nermin Ogrešević
0 31.01.2023 18:21
Trojka Osmorka Sedmorka Federalni radio
0 31.01.2023 17:46
Nermin Nikšić Osmorka Sedmorka
0 31.01.2023 17:13
politički pokret Za nove generacije koalicija
0 31.01.2023 14:26
SDP BiH politički pokret Za nove generacije Osmorka Sedmorka
0 30.01.2023 21:14
Vojin Mijatović Osmorka Sedmorka Federalni radio
0 30.01.2023 17:46