Oslobođen Francuz koji je skoro dvije godine bio zatvoren u Iranu
(Izvor: Ilustracija/France24)

Oslobođen Francuz koji je skoro dvije godine bio zatvoren u Iranu

Francuski državljanin Louis Arnaud, koji je optužen za narušavanje sigurnosti Irana i koji je bio u pritvoru u ovoj zemlji oko dvije godine, pušten je na slobodu.

Francuski ministar vanjskih poslova Stephane Sejourne na X računu objavio je da je Arnaud, koji je u pritvoru u Iranu od septembra 2022., pušten na slobodu.

"Louis Arnaud je oslobođen. Želio bih da se zahvalim svim timovima Ministarstva koji su pomogli Arnaudu da se danas ponovo sastane sa svojom porodicom nakon dvije godine proizvoljnog pritvora u Iranu", rekao je Sejourne.

Naveo je da su državljani Francuske po imenu Cecile, Jacques i Olivier i dalje u pritvoru u Iranu.

Sejourne je istakao da je oslobađanje ovih ljudi njegov prioritet.

Sejourne je podijelio i fotografije trenutaka kada je Arnaud dočekan na aerodromu u Francuskoj.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je također zahvalio svojim prijateljima iz Omana koji su doprinijeli oslobađanju Arnauda.

Macron je pozvao Iran da odmah pusti na slobodu ostala tri Francuza koji su u pritvoru.

Arnaud je uhapšen u Iranu u septembru 2022. zbog učešća u demonstracijama kao odgovoru na smrt Mahse Amini. Sud je u novembru 2023. osudio Arnauda na pet godina zatvora zbog "pravljenja propagande i narušavanja sigurnosti iranske države".

U septembru 2022. godine, 22-godišnja Mahsa Amini umrla je dok je bila u policijskom pritvoru nakon što je pritvorena u Teheranu zbog kršenja obaveznih normi nošenja hidžaba.

Njezina smrt izazvala je proteste širom Irana koji su prerasli u nerede u kojem su živote izgubile stotine demonstranata i policajaca.

federalna.ba/AA

Iran oslobođen Francuz