Osigurana dodatna sredstva za realizaciju vodnih projekata u TK
(Izvor: Fena)

Osigurana dodatna sredstva za realizaciju vodnih projekata u TK

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je na sjednici Odluku o izmjenama i dopunama Programa ulaganja sredstava vodnih naknada u oblast vodoprivrede u 2022. godini.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Emir Begić pojasnio je da je nakon donošenja Programa neraspoređeno ostalo nešto više od dva miliona KM, te je resorno ministarstvo pozvalo gradove i općine Tuzlanskog kantona da kandidiraju nove projekte iz ove oblasti koje će finansirati ili sufinansirati Vlada Tuzlanskog kantona.

- Nakon što su pristigli prijedlozi jedinica lokalne samouprave, Vlada TK je pripremila izmjene Programa, kojima će se, između ostalog, osigurati 111.767 KM za rekonstrukciju potisnog cjevovoda od rezervoara Kloteks do rezervoara Zimar (vodovod Klokotnica), općina Doboj Istok, odnosno za rekonstrukciju cjevovoda čime bi se postigla veća iskorištenost kapaciteta predmetnog bunara, smanjili gubici vode i obezbijedilo uredno vodosnabdijevanje MZ Lukavica u Gračanici - naveo je Begić.

Ovim programom realizovat će se i projekti vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda u BiH II - komponenta Tuzla, za sufinansiranje kredita za realizaciju projekta iznos od 400.000 KM, koliko je inicijalno odobreno Gradu Tuzla, uvećan je za dodatnih 80.000 KM.

Također, za uređenje korita Čelićke rijeke u dužini od 405 metara, inicijalno odobrenih 200.000 KM Općini Čelić bit će uvećano za dodatnih 150.000 KM.

Ovo uvećanje rezultat je težnje Vlade TK, kako navode, da pomogne Čeliću u realizaciji projekta kojim će se obezbijediti zaštita od poplava naseljenog mjesta.

federalna.ba/Fena

Vlada TK vodoprivreda