Oružani napadi u školama u SAD-u: Stotine ubijenih i ranjenih u protekle dvije decenije
(Izvor: EPA-EFE/METRO NASHVILLE POLICE DEPARTMENT)

Oružani napadi u školama u SAD-u: Stotine ubijenih i ranjenih u protekle dvije decenije

Sjedinjene Američke Države (SAD) su prošlog stoljeća nerijetko bile poprište oružanih napada u školama i obrazovnim ustanovama svih nivoa, a krvavi napadi nastavljeni su i u protekle dvije decenije 21. stoljeća i u njima su živote izgubile stotine učenika, nastavnika i drugog osoblja.

Pucnjave i kontrola oružja jedan su od gorućih problema kroz historiju SAD-a, a škole i univerzitetu su najčešća mjesta oružanih napada.

Na listi najkrvavijih pucnjava u obrazovnim ustanovama u SAD-u u protekle dvije decenije svakako se nalazi masakr kojeg je 16-godišnji Jeff Weise počinio 21. marta 2005. godine u srednjoj školi u gradu Red Lake u saveznoj državi Minnesoti. Mladić je prvo ubio svog djeda i njegovom njegovatelja u kući, a onda je otišao u školu i ubio pet učenika, nastavnika i domara te je počinio samoubistvo.

Seung-Hui Cho ubio je 32 osobe, uključujući studente i članove fakulteta Virginia Techa, u dva odvojena napada, počinivši tako najsmrtonosniju pucnjavu u jednoj obrazovnoj ustanovi u modernoj historiji SAD-a. Ubica je bio student dodiplomskog studija porijeklom iz Južne Koreje, a nakon krvavog pohoda 16. aprila u Blacksburgu u Virginiji je izvršio samoubistvo.

Bivši student One L. Goh ubio je sedam osoba na Oikos Univerzitetu 2. aprila 2012. godine i to je bio najsmrtonosniji oružani napad u historiji Oaklanda.

Još jedna pucnjava koja je potresla američku i svjetsku javnost dogodila se 14. decembra 2012. godine i Newtonu u Connecticutu. Adam Lanza (20) ubio je svoju majku prije nego što se odvezao u osnovnu školu “Sandy Hook“. Potom je ubio još 26 ljudi, uključujući 20 učenika. Lanza se kasnije ubio.

Elliot Rodger je 13. maja 2014. godine ubio šest osoba i ranio 14 u blizini kampusa Univerziteta u Californiji, a i on je potom izvršio samoubistvo.

Pet mjeseci kasnije je 15-godišnji Jaylen Fryberg ubio petero učenika u školskoj kantini srednje škole Marysville Pilchuck u Washingtonu. Napad se potom ubio.

U Roseburgu u Oregonu je 1. oktobra 2015. godine je 26-godišnji student Christopher Harper-Mercer ubio osam studenata i jednog nastavnika u kampusu Umpqua Community Collegea, a devet ih je ranio. Bila je to najsmrtonosnija pucnjava u modernoj historiji Oregona. I on se na kraju ubio.

Najmanje 17 ljudi je ubijeno, a više je ranjeno i u pucnjavi koja se 14. februara 2018. godine dogodila u srednjoj školi u Parklandu na Floridi. Napad je poluautomatskom puškom izveo 19-godišnji Nikolas Crus. Napadač je naknadno uhapšen i osuđen.

Tri mjeseca kasnije je 17-godišnji Dimitros Pagourtzis ubio deset osoba u srednjoj školi u gradu Santa Fe u Texasu. Uhapšen je i prijeti mu zatvorska kazna u trajanju od 40 godina.

Petnaestogodišnji student Ethan Crumbley poluautomatskim pištoljem kalibra devet milimetara ubio je četiri osobe, uključujući učitelja u školi u Oxfordu u Michigenu. Taj napad se dogodio 30. novembra 2021. godine, a napadač je optužen i u toku mu je suđenje po više tačaka optužnice, uključujući i terorizam.

Među najkrvavijim napadima bio je i onaj kojeg je 18-godišnji Salvador Ramos počinio 24. maja prošle godine u gradu Uvaldeu u Texasu. Ramos je ubio 19 studenata i dva nastavnika, a policija je ubila njega.

Crna serija krvavih napada u obrazovnim ustanovama u SAD-u jučer je nastavljena napadom u osnovnoj školi u Nashvilleu u Tennesseeju. Teško naoružana žena je ubila troje djece i tri odrasle osobe, a napadačica je ubijena tokom razmjene vatre s policijom.

federalna.ba/AA

SAD škola pucnjava