Organizacije pozvale Baha da pomogne u ukidanju zabrane Francuskinjama da nose hidžab na OI
(Izvor: Ilustracija/Getty Images)

Organizacije pozvale Baha da pomogne u ukidanju zabrane Francuskinjama da nose hidžab na OI

Sportske organizacije i organizacije za ljudska prava pozvale su predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomasa Baha da pomogne u ukidanju zabrane francuskim sportistkinjama da nose hidžab. MOK je prošlog septembra saopštio da će sportistkinje moći da nose hidžab u olimpijskom selu na Igrama u Parizu, ali je ministarka sporta Ameli Udea-Kastera to zabranila, rekavši da se mora poštovati striktno odvajanje religije i države.

Francuski državljani slobodno mogu da izražavaju religijske običaje i simbole, ali je propisano da državne i javne institucije, u koje spadaju i Olimpijske igre, moraju da budu oslobođene toga.

Amnesti international i 10 drugih organizacija poslali su pismo Bahu, rekavši da zabrana krši olimpijsku povelju.

"Zabrane hidžaba u sportu dovele su do toga da su mnogi muslimanski sportisti diskriminisani, nevidljivi, isključeni i poniženi, uzrokujući traumu i društvenu izolaciju. Zbog toga pozivamo MOK, kao lidera olimpijskog pokreta, da iskoristi značajan uticaj da javno pozove francuske sportske vlasti da ukinu sve zabrane sportistima da nose hidžab u Francuskoj, na svim sportskim nivoima", navodi se u pismu, prenio je  BBC.

"Ovaj važan korak doprinio bi da Olimpijske i Paraolimpijske igre ostave pravo nasljeđe u pravcu rodne ravnopravnosti u Francuskoj, tako što će osigurati da sve žene i djevojke imaju poštovanje i pravo na nediskiminaciju, kao i garantovano pravo na učešće u sportu", dodaje se u pismu.

Zabranu su kritikovala brojna međunarodna tijela, ali zabrana ima značajnu podršku u Francuskoj.

federalna.ba/Beta

MOK Olimpijske igre Francuska hidžab
Francuska Olimpijske igre Amelie Oudea-Castera Pariz Sena
0 13.07.2024 10:47
Ustavni sud BiH Emela Kapidžija hidžab
0 12.07.2024 17:21
rijeka Sena Olimpijske igre Pariz
0 12.07.2024 10:49
Francuska katedrala požar
0 11.07.2024 14:57