Organizacija 'The look of nature BiH' na zanimljiv način mlade upoznaje s ljepotama države

Mladi s područja Tuzlanskog kantona okupljeni u organizaciju koja nosi ime "The look of nature BiH" skoro svake nedjelje planiraju i organizuju pohode u prirodne krajeve naše države.

Posljednju nedjelju u ovoj godini iskoristili su za posjetu zaštićenom pejzažu Bijambare, a osim šetnje i boravka u prirodi, učesnicima su na zanimljiv način predstavili Zakon o mladima Federacije Bosne i Hercegovine. Kroz kviz znanja u kojem je učestvovalo preko četrdeset mladih osoba, učilo se o Zakonu, pravima koja mladi imaju, a neizostavna pitanja ticala su se i geografije s posebim fokusom na bh planine.

"Kao mladi ljudi koji žive u Bosni i Hercegovini svjesni smo činjenice da živimo u jednoj od najljepših država i nastojimo istinski uživati u svim benefitima koje nam nudi naše okruženje. Pored uživanja u prirodnim bogastvima veliku pažnju posvećujemo obrazovanju kao i promociji pozitivnih vrijednosti među mladima. Upravo iz tog razloga je nastala i projektna aktivnost "Zdravlje i obrazovanje za mlade" koju je podržalo Federalno ministartsvo kulture i sporta. Cilj aktivnosti je bila promocija Zakona o mladima FBiH na potpuno drugačiji način", kazao je jedan od organizatora Adi Selman.

Cilj je na ovaj način upoznati mlade ljude o pravima koja imaju kao građani i građanke Bosne i Hercegovine.

"Bila je ovo idealna prilika da mladi, na jedan veoma interesantan, inovativan i prije svega zabavan način, upoznaju osnove zakona o mladima.
Pored upoznavanja zakona o mladima pružena im je prilika da se međusobno upoznaju i povežu što u konačnici može razultirati rađanjem novih projekata mladih ljudi", dodao je Adis Jahić, također jedan od organizatora.

Učesnici ne kriju oduševljenje ovakvim vidom druženja. Za osamnaestogodišnju Ednu Oštraković je, kako kaže, ovo pravi primjer sklopa zabave i učenja.

"Ne mogu pričati o "utisku", jer je utisaka bezbroj. Svaki je od njih onaj jedan o kojem se da što pričati, što šutjeti satima. Osjećam se ispunjeno do mjere da mi svaki umor, ovog tipa, predstavlja lijek", dodala je.

Inače, organizacija The look of nature BiH je do sada organizovala pohode na mnoge bh planine među kojima su Konjuh, Treskavica, Visočica, Bjelašnica, a brojali su i preko stotinu učesnika po pohodu. Pozivaju sve mlade osobe da im se pridruže  i na zanimljiv način upoznaju ljepote Bosne i Hercegovine te, uz nova poznanstva, prošire svoju mrežu prijateljstva.

federalna.ba/Azra Delmanović

The look of nature BiH Tuzlanski kanton mladi
Tuzlanski kanton korupcija mito i korupcija antikorupcija
0 13.05.2022 19:16
Tuzlanski kanton obrazovanje Ustavni sud
0 13.05.2022 17:01
privreda Turska Tuzlanski kanton
0 11.05.2022 16:45
Šićki Brod Đurđevik Tuzlanski kanton Tuzla
0 04.05.2022 20:15
Johann Sattler medijska pismenost mladi
0 26.04.2022 14:19