Optužen za utaju poreza na ime PDV-a u iznosu od gotovo pola miliona KM
(Izvor: AA)

Optužen za utaju poreza na ime PDV-a u iznosu od gotovo pola miliona KM

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Siniše Simikića (1982.), ranije osuđivanog za krivična djela iz oblasti finansijskog kriminala, koji se tereti za poreznu utaju ili prevaru.

Optuženi se tereti da je, u svojstvu zamjenika direktora i lica ovlaštenog za zastupanje bez ograničenja ovlaštenja, u pravnom licu K-Uni Plus d.o.o. Derventa tokom 2021. godine prema Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH podnosio neistinite prijave i obračune prometa kao i obračunatog PDV-a za prodatu robu, sirovine, alate i mašine kako u knjigovodstvu preduzeća, tako i u poreznim prijavama.

Kako se nadalje navodi, optuženi je na taj način u nekoliko navrata počinio utaju poreznih davanja propisanih zakonom na ime poreza na dodanu vrijednost (PDV), u ukupnom iznosu od  477.521,99 KM i za navedeni iznos oštetio budžet i državu Bosnu i Hercegovinu, a ostvario nezakonitu imovinsku korist.

Optuženi se tereti da je, u svojstvu zamjenika direktora bez ograničenja ovlaštenja u spornom periodu, i jedinog lica ovlaštenog za zastupanje pravnog lica K-Uni Plus d.o.o. Derventa izbjegao da plati davanja propisana poreznim zakonodavstvom BiH, pružanjem lažnih podataka o činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa obaveza za period 2021. godine, pri čemu iznos poreza čije se plaćanje izbjegava prelazi iznos od 200.000 KM, a čime je počinio  krivično djelo - porezna utaja ili prevara.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 15 svjedoka, jednog vještaka, kao i prilaganjem obimnog dokaznog materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

federalna.ba/Fena

Siniša Simikić optužnica finansijski kriminal
Sud BiH optužnica Veljko Brajić
0 01.04.2024 13:52
Velika Britanija optužnica špijuniranje Rusija
0 28.02.2024 10:17
optužnica napad na novinara
0 15.02.2024 15:42