Operta o listama čekanja: Ovaj politički sistem ubija ljude

O borbi za život i prava u današnjem Rezimeu govorili su Fikret Operta, predstavnik Udruženja oboljelih od melanoma Federacije Bosne i Hercegovine, i Enida Glušac, predsjednica Udruženja oboljelih od raka dojke Renesansa.

"Danas smo konačno imali sastanak s premijerom Vlade FBiH Nerminom Nikšićem, sretni smo što je pokazao interesovanje da nas primi, da porazgovara o našim problemima. Mi smo mjesecima pokušavali s molbom da nas primi, slali smo po tri maila sedmično. Upoznali smo ih s onim, što su već trebali da znaju – mi trenutno na listama čekanja imamo 1.590 pacijenata. To nisu samo onkološki pacijenti, to su i pacijenti oboljeli multiple skleroze, cistične fibroze… mnogi pacijenti u BiH. Od toga je 824 pacijenta koji čekaju određene lijekove, ostatak čeka određene zdravstvene usluge. To je enorman broj, s tendencijom rasta“, kazala je Glušac.

Dodala je da je porazna činjenica da ljudi već umiru na listama čekanja.

"Ovo je krajnji alarm. Vladajuća struktura je davno trebala da preduzme nešto. Ovo nije problem novonastale vlade, ali se nadam da će pokušati da riješe ovaj problem. Nadam se će iz nekih drugih izvora iznaći sredstva za i prebaciti za fond solidarnosti. To je 70 miliona maraka do kraja godine. Broj pacijenta je u tendenciji rasta, za narednu godinu bit će potrebno 150 miliona maraka. Mi smo ponudili rješenje za uštede Vladi. Nadamo se da će to usvojiti. Na pet miliona nećemo pristati, to je samo kap u moru, nama treba 70 miliona. Mi se borimo za sve pacijente i sve bolesti podjednako", navela je.

Operta kaže da su se Vladi obratili sa dva zahtjeva.

"Jedan je do kraja godine 70 miliona, a drugi je da ovaj problem riješe za sva vremena, a nema razloga da ga ne riješe. Oni koji su smrtno oboljeli su prioritet u budžetu. To dosada nije bio slučaj. Samo su petinu sredstava koji su obavezni da plaćaju Fondu, plaćali. Ostalo su uskraćivali. Jedan od dobrih koraka jedne vlade je bio da se ništa iz Vlade ne može isplatiti dok se ne isplate penzioneri – mi to tražimo i za Fond solidarnosti. To je sistemsko rješenje. Ako se to ne ispuni, onda ćemo štrajkati glađu, a onda ćemo tražiti njihove ostavke. Nabrojali smo tu i gospođu Lepić i onda je dala ostavku. Znači krenulo je. Ovo je tačka preokreta", rekao je.

Glušac podsjeća da je Fond solidarnosti osnovan 2002. i samo te prve godine, kako navodi, su uplaćena zakonski predviđena sredstva.

"Svih ostalih godina je uplaćivano samo po 20 posta. Dostigao se dug od milijarde i pol maraka Vlade prema Fondu".

Operta je ocijenio da ovaj politički sistem ubija ljude.

"Taj politički sistem stavlja ljude na liste čekanja, a ne može ih finansirati. Fond solidarnosti nema para zato što Federalna vlada prema njemu ne izvršava obaveze. Mi očekujemo od vlasti da radi svoj posao", poručio je.

Iz Vlade FBiH najavili su i formiranje radne grupe, a Glušac je podvukla da 'ako su mislili da će s tim odugovlačiti, mi to nećemo dopustiti'.

"Jer nam ti novci trebaju – sad i odmah. Naše bolesti ne čekaju", zaključila je.

federalna.ba

Enida Glušac Fikret Operta Rezime
Rezime Sabina Silajdžić Adnan Smailbegović
0 07.12.2023 18:35
Rezime Sabina Silajdžić Adnan Smailbegović
0 07.12.2023 18:24
Almir Zulić Rezime Jasmin Musić
0 06.12.2023 18:26
Rezime Jasmin Musić Almir Zulić
0 06.12.2023 18:15
Rezime Sead Turčalo
0 05.12.2023 18:25