OPCW: Sirija u napadu 2018. koristila hemijsko oružje

OPCW: Sirija u napadu 2018. koristila hemijsko oružje

Sirijsko ratno vazduhoplovstvo upotrijebilo je hlor u napadu na grad Sarakeb 2018. godine, saopštila je danas međunarodna organizacija za zabranu upotrebe hemijskog oružja (OPCW) poslije istrage.

To je drugi izvještaj stručnjaka te organizacije sa sjedištem u Hagu, koja sad ima ovlaštenje da identifikuje počinioca hemijskog napada.

U izvještaju se navodi da su jedinice sirijskog vazduhoplovstva koristile hemijsko oružje 4. februara 2018. u Sarakebu", oko 50 kilometara južno od Alepa.

Dodaje se da "postoje osnovani razlozi za vjerovanje" da je vojni helikopter sirijskog vazduhoplovstva iznad Sarakeba ispustio jednu bombu sa hlorom. "Bomba je ispustila hlor na veliko područje i izazvala trovanje 12 ljudi", navodi se u izvještaju.

Istražitelji OPCW razgovarali su sa 30 očevidaca, analizirali uzorke, ispitali simptome koje su prijavili žrtve i medicinsko osoblje i pregledali satelitske snimke.

Žrtve su se žalile na otežano disanje, iritaciju kože, bol u grudima i kašalj.

OPCW je prvi izvještaj objavio prije godinu dana. Tada je organizacija navela da su snage sirijskog predsjednika Bašara el Asada bacile bombe sarina i hlora 2017. godine na sjeveru Sirije.

Uprkos oštrim prigovorima Sirije i njenih saveznika, uključujući Moskvu, većina od 193 države članice OPCW je 2018. godine odobrila organizaciji da odredi počinioca hemijskog napada, a ne samo da dokumentuje upotrebu takvog oružja.

Sirijska vlada negira bilo kakvu umiješanost u hemijske napade, tvrdeći da je sve svoje zalihe hemijskog oružja stavila pod međunarodni nadzor prema sporazumu postignutom 2013. godine.

federalna.ba/Beta-AFP

Sirija