Općina Novi Grad Sarajevo izdvojila 690.000 KM za zimsko održavanje cesta i pješačkih zona
(Izvor: Općina Novi Grad Sarajevo)

Općina Novi Grad Sarajevo izdvojila 690.000 KM za zimsko održavanje cesta i pješačkih zona

Za zimsko održavanje lokalnih i nekategorisanih cesta, mostova, staza, trotoara i stepeništa, te prilaza školskim objektima na području općine Novi Grad Sarajevo u sezoni 2021/2022. godina, Općina Novi Grad Sarajevo iz budžeta je izdvojila 694.695,35 KM. 

Između Općine Novi Grad Sarajevo i KJKP „Rad“ 11. novembra 2021. godine, potpisan je sporazum o međusobnim pravima i obavezama pri realizaciji poslova na zimskom održavanju cesta na području općine Novi Grad Sarajevo za period 15.11.2021. godine do 15.03.2022. godine.

Prema sporazumu KJKP „Rad“ je u obavezi od poledice i snijega čistiti 149 lokalnih saobraćajnica, 76 nekategorisanih lokalnih saobraćajnica, parkinge i trotoare uz lokalne saobraćajnice, na 18 lokacija na području općine Novi Grad, pješačke zone, kao i prilaze svim osnovnim i srednjim školama.

Ulice se čiste prema stepenu prioriteta definisanom Programom zimskog održavanja. Za ulice koje nisu u kategoriji prvog, drugog i trećeg prioriteta, obezbijeđene su dovoljne količine industrijske soli za sprečavanje poledice, koje su dopremljene mjesnim zajednicama.

Za održavanje stepeništa i pješačkih mostova zaduženo je Javno preduzeće „Lokom“, kao i pločnika, gdje nije moguće vršiti mašinsko čišćenje, te prilaza, pješačkih staza i parkinga u sklopu sportsko - rekreacionog centra "Safet Zajko".

federalna.ba

održavanje ceste Općina Novi Grad Sarajevo