videoprilog Omera Hasanovića (Mreža)

Opasne igre ili...

Bila je zastićena zona, pa se desio genocid. Srebrenica, mjesto na kojem se šuti i ne govori. U rane se ne dira, genocid se ne negira. Nakon svega što se desilo zaslužuje bolje. Umjesto nesigurnosti treba joj sigurnost. Srebrenici treba život, a ne ekonomsko ubijenje. Perspektiva, a ne propadanje. Siguran posao umjesto odlaska. Ulaganje umjesto laganja. Bolji život Srebreničanima umjesto životarenja. Je li jednima cilj da ova općina nestane, a drugim da ima poseban status, ili je i jedno i drugo u ovim vremenima opasna igra kako za Srebrenicu, tako i za Bosnu i Hercegovinu. 

Prema odluci Vlade RS-a, Opština Srebrenica i u ovoj godini je svrstana u red izrazito nerazvijenih opština.

Time se našla u društvu opština koje su na samom dnu stepena razvijenosti. Takav negativan trend traje nekoliko godina. Zbog čega Srebrenici kao opštini prijeti gašenje.

"Ona je u jednom periodu dok sam ja bio načelnik, bila na listi nerazvijenih, a sada je već u izrazito nerazvijenim. Što govori o tome da će života tamo polako nestati. I dolazi ovaj famozni izvještaj Ministarstva uprave i lokalne samouprave gdje oni predlažu da se neke od opština, naravno tu je i Srebrenica, izrazito nerazvijeni u stvari ukinu i pripoje opštinama u okruženju koje su u boljem razvojnom statusu", kaže Ćamil Duraković, potpredsjednik  RS-a.

"Ne znam kojim se kriterijima vodio neko ko je svrstao opštinu Srebrenica u izrazito nerazvijene opštine. To je ona zadnja kategorija ili najlošija. Ali smatram da je to iz razloga što je Srebrenica doživjela tragediju kakvu je doživjela i opet je neko imao senzibiliteta ili osjećaja prema ovoj opštini da je svrsta u takav jedan rang iako to možda po nekim parametrima nije", navodi Mladen Grujičić, načelnik Opštine Srebrenica (SNSD).

Eventualno ukidanje statusa opštine bila bi katastrofa nesagledivih razmjera, smatraju sagovornici Mreže i tvrde da je to skriveni plan vlasti u RS-u koja je sistemski kočila povratak Bošnjaka i negirala pravosnažne sudske presude da je u Srebrenici počinjen genocid.

"Sada posežu za novom metodom, a to je brisanje imena onog simbola kada kažeš Srebrenica odmah simbolizuje na genocid. I uzmimo da za nekih 60-70 godina kada nestane ime Srebrenica automatski i nestaje ta asocijacija na genocid", smatra Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika Srebrenice.

"Učinilo bi se na volju onim zločincima i onim koji su bili kreatori etničkog čišćenja i da postane velika Srbija. I šta bi proizvelo. Proizvelo bi da nestane, znači skroz. Izbrisali bi sa mape Srebrenicu", tvrdi Nura Begović, predsjednica Udruženja Žene Srebrenice.

“Srebrenica je simbol planetarni po svojoj historiji i po genocidu. I stoga mislim da ne bi bilo pravedno da kao simbol izgubi status općine“, konstatirao je Sadik Ahmetović, predsjednik inicijative Moja adresa Srebrenica.

"Srpska politika u BiH, ovdje u entitetu RS je da se o Srebrenici što je moguće manje govori i da Srebrenica bude što je moguće manje razvijena, da u njoj nema života, da se postepeno gasi", kazao je Ramiz  Salkić, poslanik SDA u NSRS-u.

"U Banja Luci vlast bi najviše voljela da Srebrenice nema nikako, da je niko ne pominje, da im se ne nabija Srebrenica na nos. A i međunarodna zajednica igra igre jer imaju i oni puno prljavog veša u Srebrenici tako da to rade status kvo. Dok jedini gubitnik je ovdje običan narod koji je kolateralna šteta svima", rekao je novinar Marinko Sekulić.

A vlast u RS-u zvanično još ne otkriva svoje planove. Lokalna je protiv, a entitetska ne želi govoriti o detaljima.

"Mislim da je to jedna glupost, da Srebrenica izgubi status opštine uopšte. I da postane nečija mjesna zajednica. Jer da nije Srebrenice sigurno da okolne opštine ne bi imale takav status kakav imaju", dodaje Grujičić.

"Srebrenica neće biti distrikt, neće ni izgubiti status opštine", poručio je Milorad  Dodik, predsjednik  RS-a (SNSD).

Zbog svega što se dogodilo u Srebrenici tokom agresije na našu zemlju i genocida koji je počinjen nad srebreničkim Bošnjacima, ova opština je morala biti proglašena distriktom, smatraju preživjele žrtve genocida i predstavnici Bošnjaka u entitetskim institucijama.

"Uputićemo zahtjev i ima zahtjev Savjetu bezbjednosti da Srebrenica bude mali distrikt. Srebrenica nikad se ne smije izbrisati sa mape. Internacionalni sudovi su donijeli odluke, znamo koje su odluke. Počinjen genocid. Ovdje je počinjen genocid", naglasila je Begović.

"Postoje elementi sa pravnog aspekta da ona ne bude dijelom da kažem ustavnog poretka institucija koje se po presudama Međunarodnog suda identifikuju kao odgovorne za genocid. Poput političkog, vojno-političkog vrha tadašnje RS-a i policije", kaže Duraković.

"Svi argumenti su na strani da ovo područje, ne samo  Srebrenica, već šire područje nad kojim je fizički izvršen genocid dobije poseban status. Nije samo poseban status u smislu administrativne jedinice, geografskog tog prostora. Već poseban status kada su u pitanju zakoni, kada je u pitanju ulaganje", smatra Salkić.

Poseban status tražen još 2007. godine kada su Srebreničani mirnim protestima i šatorskim naseljem u Sarajevu  pokušali da Srebrenica dobije specijalni pravni status nad kojim bi  ingerencije imale institucije države BiH,a ne entiteta RS.

"Državnim zakonom garantovati poseban specijalni status Srebrenice, koji će omogućiti sigurniji, ugodniji bolji život ovim ljudima. I ne samo Srebrenici, području Srebrenice, odakle potiču žrtve", kazao je tada bivši predsjednik  SDA Sulejman Tihić.

"Mora i ući u predmet reformi. To nam se može obećati. To nam se može reći da će to biti predmet rasprave pri ustavnim reformama", poručivao je tada Ćamil Duraković, bivši predsjednik Inicijativnog odbora za poseban status Srebrenice 2007. godine.

Ipak, Srebrenica tada nije dobila specijalni status. Jedini rezultat bila je privremena ekonomska pažnja različitih nivoa vlasti.

"Vršen je i pritisak na probosanske politike da se ne donese ta odluka u Skupštini Opštine Srebrenica o vraćanju, to nije nikakvo izdvajanje. Imate stanje u kojem je počinjen genocid, to bi bilo vraćanje u pređašnje stanje prije zločina. Počinjen je zločin, traženo je vraćanje u pređašnje stanje. Međutim, pored svih tih pravnih argumenata apsolutno nije bilo raspoloženja u međunarodnoj zajednici", kaže Duraković.

"To smo bili u pravu. Upravo zbog ovog što se sad čini, a to je da nestane Opštine Srebrenica", naveo je Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika Srebrenice.

Kako bi spriječio da Srebrenica dobije specijalni status, Milorad Dodik i njegova vlast u RS-u tada su donijeli privremenu odluku da Srebrenica ima posebnu socijalno-ekonomsku pažnju izdvajajući nekoliko miliona maraka za infrastrukturne projekte koji su i onako bili u nadležnosti entiteta da finansira.

"Tim trikom je želio samo da umiri međunarodnu zajednicu i da međunarodnoj zajednici pokaže da je on taj koji hoće da sarađuje sa međunarodnom zajednicom i da pomogne na taj način Srebrenici. On je uložio taj put koji je regionalni put kome je to bio inače zadatak njegove Vlade da se spoji taj asfalt od Jezera do Skelana, i Drinom on to odradio", dodaje Fejzić.

"Privukli smo nekoliko važnih privrednih subjekata, riješili značajne komunalne probleme. Gotovo da Srebrenica danas nema neki vidljiv komunalni problem", tvrdi Dodik.

Međutim, vlast u RS-u godinama je kočila razvoj Srebrenice  i usporavala povratak Bošnjaka.

"Oni su prvo vršili opstrukciju povratka na ove prostore. Vlada entiteta RS ne ulaže malte ne ništa u Srebrenicu, neka mi nabroje šta su uložili u Srebrenicu zadnjih evo dvije godine ili četiri godine, duži period. Time ćete vidjeti da Srebrenica želi da se umrtvi i dovede na status mjesne zajednice", izričit je Fejzić.

"I ja slično razmišljam kao građani, kao i odbornici koji su to rekli. Da je neko želio da ovdje bude što lošije stanje. Ali smatram da je tome najviše doprinijela politika opštine. I lokalno rukovodstvo", kaže Grujičić.

Zbog svoje specifičnosti, Srebrenica bi trebala imati poseban status koji bi ubrzao razvoj i spriječio gašenje opštine.

"Distrikt Brčko ima redovno izdvajanje od PDV-a iz državnog budžeta. Zašto Srebrenica ne bi imala takav status", pita se Duraković.

"Zakon o Srebrenici kojeg bi trebalo donijeti na nivou BiH koji bi regulirao njen status u okviru njenog razvoja u BiH kako bi obavezali niže nivoe vlasti i državu BiH da ima obavezna ulaganja na područje Općine Srebrenica", dodao je Ahmetović.

"Možda da se usvoji jedna takva inicijativa na Skupštini, da Srebrenica bude od posebne ekonomske važnosti za RS i da se u nju više usmjerava novca kako bi se stabilizovalo ovo stanje. Kako bi se evo pokrenulo samo taj resurs, Banja Guber", naveo je Grujičić.

Poseban status Srebrenice u Izbornom zakonu BiH već je predložila incijativa "Moja adresa: Srebrenica".

“U okviru izbornog zakona BiH posebno tretirati Općinu Srebrenica. Taj izbor načelnika i način odlučivanja u općini Srebrenica mora biti takav da podrazumijeva kompromis između Bošnjaka i Srba. I da se ne može odluka donijeti bez jednih i drugih. Nešto slično kao što ima Brčko ili Mostar“, ističe Ahmetović.

Mnogo je razloga zbog čega je Srebrenica među izrazito nerazvijenim opštinama u RS-u. A jedan od najvažnijih je da  ona ne gazduje svojim rudnim i prirodnim bogatstvima.

"Sve se odlučuje u Banja Luci. Mi ovdje naša prirodna bogatstva, Banju Guber, šume, ovo drugo rudno bogatstvo ne upravljamo mi, odnosno lokalna zajednica. Koncesije se daju u Banja Luci kome hoće i kako hoće", zaključio je Sekulić.

Nezvanično, eventualno gubljenje statusa opštine u Srebrenici dovodi se u vezu i sa sukobom u SNSD-u. Predsjednik opštinskog odbora SNSD-a Radomir Pavlović opozicija je SNSD-ovom načelniku Mladenu Grujičiću. Pavlović je o tome odbio da govori za Mrežu. Nedavno u skupštinskim klupama oštro je kritikovao Grujičića. Za sve propale investicije i gašenje radnih mjesta posljednjih godina, Pavlović  optužuje Grujičića.

"Na prošloj sjednici načelnik je rekao da neće biti izrazito nerazvijena opština, da ćemo ići ka razvijenim opštinama na osnovu onoga što je obećano. A obećano je ovo sve što piše u ovim dokumentima, obećano je 400.000 dato za fabriku, Vlada RS-a dala za konfekciju u vezionici, nikad nije počela da radi. Oprane pare. Obećano u Skelanima fabrika konfekcije, znamo kako su završile mašine i gdje je to otišlo", rekao je Pavlović.

"To su paušalne i zlonamjerne kritike. Nisu to kritike, to je jednostavno blefiranje i zamajavanje javnosti. Sve ono što je taj isti gospodin koji me prozvao na skupštini dovodio u Srebrenicu, preporučivao, to su bili mešetari koji su pokušali da okoriste se o Srebrenici kao mnogi što su to uradili", odgovorio je Grujičić.

"Meni su na neki način podjednaki i Grujičić i Pavlović u tom odnosu odgovornosti. Jer svaki ima svoju odgovornost. A krivi su zato što se zatvaraju i ovo malo radnih mjesta što je bilo zatvara se, propada, ne radi ništa", mišljenje je novinara Sekulića.

Klub SNSD-a u srebreničkoj skupštini je podijeljen. Dva odbornika podržavaju Pavlovića, a četiri Grujičića.

"Pošto ja opoziciono djelujem, imam pravo da kritikujem. Skupština ova u kojoj će samo se dizati glave za sitne male interese, u kome ćemo za šest godina izgubiti ono što smo obećali našim glasačima. A obećali smo našim glasačima, hodajući tamo gdje smo hodali da donesemo glasove i da imamo srpsku vlast", navodi Pavlović.

"Ozbiljan je sukob. To nije sukob načelnika odnosno mene lično i Radomira Pavlovića. To je sukob politike koju zastupam ja i odbornici koji su na mojoj strani, i građana koji jednostavno ne podržavaju politiku Radomira Pavlovića. A politika Radomira jeste da Srebrenica bude mjesna zajednica nečija. Taj sam opštinski odbor je izabran nelegalno. Radomir Pavlović je privatizovao SNSD nažalost. Ruši ugled svakodnevno SNSD-u", dodaje Grujičić.

A narod sve teže živi. Interes viših nivou vlasti i međunarodne zajednice za probleme stanovnika Srebrenice sve je manji.

"Mislim da Srebrenica ima sve manje pažnje i da brisanje imena Srebrenica i administrativna jedinica Srebrenica kad nestane to će tako tiho doći da nikoga neće ni zaboljeti, neće se htjeti boriti za Srebrenicu", tvrdi Fejzić.

"Mi odustati ne smijemo. Moramo se probuditi, moramo ponovo Srebrenicu staviti na stol na svim važnim političkim instancama, i od Vašingtona ,Brisela i institucija u BiH kao što su naše probosanske političke stranke i OHR“, naglasio je Ahmetović.

Dok međunarodna zajednica za sada šuti, vlast entiteta RS mijenja modalitete svoga djelovanja na sistemskom usporavanju razvoja Srebrenice, obilato koristi njena prirodna bogastva, a vraća mrvice i vodi do postepenog gašenja opštine koja ima višestoljetnu historiju, enormna rudna bogatstva i turističke potencijale koje posjeduje veoma mali broj opština u BiH. Posebno danas veoma je opasno poigravati se Srebrenicom u kojoj je počinjen genocid koji je potvrđen pravosnažnim presudama međunarodnog i domaćeg suda. Bilo kakvi pokušaji vlasti u RS-u moraju biti zaustavljeni.

Ovo je priča iz političkog magazina Mreža, cijelu emisiju pogledajte OVDJE.

federalna.ba

Srebrenica Mreža
Mreža
0 28.03.2023 21:58
ratni zločinci Mreža
0 28.03.2023 21:38
imovina Mreža
0 28.03.2023 20:57
kriminalizacija klevete Mreža
0 21.03.2023 22:32
Crna lista Mreža
0 21.03.2023 22:26
Mreža
0 21.03.2023 22:04