„Ono što Mbappe radi je nevjerojatno“
(Izvor: Ilustracija/Daniel Cole)

„Ono što Mbappe radi je nevjerojatno“

Nekadašnji francuski fudbaler Thierry Henry izjavio je danas da je ono što je do sada u karijeri uradio Kylian Mbappe nevjerojatno i istakao da igrač Paris Saint-Germaina "diše" fudbal i da može da bude još bolji. Mbappe je postigao 300 golova u karijeri i to brže od Cristiana Ronalda i Lionela Messija. On je do tog dostignuća stigao tokom vikenda, u ubjedljivoj pobjedi Francuske protiv Gibraltara (14:0), sa 24 godine i 333 dana. I Messi i Ronaldo, dvije najveće fudbalske zvijezde u 21. stoljeću, bili su strariji kada su stigli do te brojke.

"Ono što ovaj klinac radi je zaista van ovog svijeta. To je jednostavno nevjerojatno", rekao je Henry koji je sada zadužen za vođenje nove generacije francuski igrača kao trener reprezentacije do 21 godine.

Mbappea su ranije u karijeri često poredili sa Henryjem, pošto su obojica prošla sličan put.

I Henry  i Mbappe su prošli Klerefontein akademiju prije nego što su zaigrali za Monaco sa kojim su obojica osvojila titulu prvaka Francuske. Mbappe je zatim ponovio još jedno AHenryevo dostignuće kada je osvojio Svjetsko prvenstvo 2018. godine na svom prvom velikom turniru sa Francuskom. Henryu je to pošlo za rukom 1998. godine.

Upoređivali su ga i sa brazilskim velikanom Peleom zbog njegove prerane zrelosti. Ali po stilu, sa svojom razornom brzinom i vještinom, bliži je Heryu.

"On je strijelac, asistira, zna kako da uradi sve. Naravno, ima prostora za napredak, ali to nije poenta", rekao je Henry.

Svojim 17. het-trikom u karijeri protiv Gibraltara, Mbappe je stigao do 21. postignutog gola ove sezone u 19 mečeva.

U dresu Francuske je do sada postigao 46 golova na 74 utakmice i sada zaostaje samo pet golova za Henryem na francuskoj listi strijelaca svih vremena, odnosno ima deset golova manje od rekordera Olivier Giroud.

Tačan broj golova u Peleovoj karijeri zauvijek će biti tema za debatu. Kao jedan od razloga zašto bi ga trebalo smatrati najvećim igračem svih vremena je to što je postigao više od 1.000 golova u karijeri. Međutim, mnogi osporavaju taj broj jer uključuje i golove postignute u prijateljskim utakmicama ili utakmicama protiv poluprofesionalnih ili čak amaterskih timova.

Kada su ga upitali koliko bi golova Mbappe mogao da postigne u karijeri, Henry je u šali naveo cifru od 1.000, a zatim je rekao: "Sve je na njemu".

"On je momak koji diše fudbal, koji se dobro priprema, njegov profesionalizam i želja da igra su uvijek tu. 300 golova? Ima nekih koji to nisu uspjeli ni na treningu", rekao je Henry.

federalna.ba/Beta

Thierry Henry Kylian Mbappe
Kylian Mbappe PSG
0 10.05.2024 21:14
Kylian Mbappe
0 06.03.2024 11:01
Real Madrid Kylian Mbappe
0 04.11.2023 20:50
Igor Janković Thierry Henry mlada reprezentacija reprezentacija fudbal nogomet
0 12.10.2023 20:55