videoprilog Berine Pašalić (Federacija danas)

Omogućiti najviši nivo sigurnosti djece na bh. igralištima

Nizu zakona koje se ne provodi u potpunosti dodajmo i Zakon koji reguliše oblast sigurnosti opreme i sprava za djecu. Primjenom standarda Evropske unije zenička kompanija Lind prva je laboratorija za provjeru ispravnosti svake sprave na igralištu, čime se povećava i sigurnost mališana.

Zbog nestandardiziranih uvjeta nastajanja i održavanja sprava za igru djece, nerijetko se dešavaju povrede. Bez obzira na to što ne postoji jasan zakonski okvir o projektovanju, izgradnji i održavanju dječijih igralista, norme EU su jasne:

"Proizvođač koji proizvodi tu premu za dječija igrališta ne smije korisitti toksične materijale, otrovne materijale, u svojoj izradi tipa folmardehidi, neki polifloridi i neka hemijska sredstva koja su visoko toksična i štetna za zdravlje djece", pojašnjava Alma Bećirović, rukovoditeljica Odjela laboratorije Lind.

Na jačanju sigurnosti dječijih igrališta danas aktivno radi Lind - jedina akreditirana laboratorija u Bosni i Hercegovini u sklopu Zeničke razvojne agencije. Nakon narudžbe igrališta inspektori Linda kreću u provjeru standarda.

"Ispitamo svaku spravu prema zahtjevima EU što se tiče sigurnosti, a ispitamo i kompletno dječije igralište, zahtjeve koji se odnose na cijelo dječije igralište s obzirom na postavljanje temelja, podloge, da li je ograđeno, da li su zaštićeni ostali elementi koji vire, koji strše", dodaje Bećirović.

Standard ipak ne garantuje da se dijete neće povrijediti, ali garantuje sigurnost postavljenog igrališta.

Zenička firma Glovis koja djeluje u sklopu Zeničke razvojne agencije jedina je u Bosni i Hercegovini koja radi prema evropskim standardima kako za domaće tako i za tržište van naše zemlje. Iako standardi Evropske unije za naše tržište još nisu obavezujući, sve više naručilaca dječijih sprava i igrališta traži njihovu primjenu.

"Borimo se nekako i s njima da im objasnimoda moraju kupovati opremu prema standardu, da moraju da ugrađuju igrališta prema standardu, da ispoštuju sigurnosne zone, sigurnosne podloge, a jedna od nabitnijih stavki je održavanje igrališta", istakao je Admir Baručija, direktor firme Glovis za proizvodnju dječijih igrališta.

I Glovis i Lind ističu da ova oblast u našoj zemlji mora biti zakonski uokvirena da bi bio omogućen najviši nivo sigurnosti djece na bh. igralištima.

federalna.ba

djeca igrališta Sigurnost
Filippo Grandi UNHCR Ljudska prava djeca
0 27.01.2023 15:29
Kantonalna bolnica Zenica Zenica djeca majke pratnja
0 15.01.2023 09:10
mentalni poremećaji djeca adolescenti
0 14.01.2023 10:11
Tešanj Općina Tešanj Medakovo škola opasnost Sigurnost
0 12.01.2023 22:17
porodiljska naknada roditelji djeca
0 06.01.2023 17:21
djeca preživjela nesreća Australija
0 29.12.2022 07:58