Olena Kurilo, čija je fotografija postala simbol rusko-ukrajinskog rata, nakon dvije godine vratila se kući

Olena Kurilo, koju je fotoreporter Anadolu Wolfgang Schwan snimio 24. februara 2022. godine, kada je počeo rusko-ukrajinski rat i koja je postala simbolično lice rata, vratila se u Harkov, gdje je povrijeđena tokom ruskog napada.

Fotografija Ukrajinke Olene Kurilo, koju je snimio fotoreporter Anadolu, dospjela je na brojne naslovnice međunarodnih medija, i tada je istaknuta kao potresan simbol nezavidnog položaja Ukrajine nakon početka ruske "specijalne vojne operacije".

Fotografiju je snimio fotoreporter AA Wolfgang Schwan u gradu Čuhujivu, u istočnoj ukrajinskoj regiji Harkov, dan nakon što je Rusija započela "specijalnu vojnu operaciju" protiv Ukrajine.

Kurilo se sastala sa Schwanom na istom mjestu gdje je i nastala fotografija prije dvije godine.

Pričala je o svom životu nakon ranjavanja, ratu i podršci međunarodne zajednice Ukrajini.

Kurilo je poručila da ne želi da ostane u inostranstvu, bez obzira na situaciju, i da je odlučila da se vrati u Ukrajinu.

"Da nisam bila povrijeđena, nikada ne bih napustila svoju zemlju", istakla je ova Ukrajinka.

Odmah po završetku liječenja kupila je povratnu kartu kući. Kazala je da je imala operaciju oka u Poljskoj i Londonu.

Kurilo smatra ispravnom odluku Ukrajine da povuče trupe iz grada Avdijevke u Donjeckoj oblasti i dodala da su trenutno u defanzivi, ali da će sigurno pobijediti bez obzira na sve.

Govorila je i o mogućem izostanku američke pomoći Ukrajini i izboru bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, republikanskog kandidata.

"Ako Trump pobijedi, to će imati strašne posljedice ne samo za našu zemlju, već i za cijeli svijet", naglasila je Kurilo.

Fotografija Olene Kurilo postala je simbol rata, a privukla je pažnju mnogih medijskih organizacija širom svijeta.

Mnogi međunarodni listovi, uključujući britanske "The Guardian", "The Times of London", "The Sun", "The Independent" i njemački dnevnik "Bild", koristili su ovu fotografiju na svojim naslovnicama, a koristile su je i poznate televizijske kuće poput CNN-a i BBC-ja.

federalna.ba/AA

Olena Kurilo Ukrajina Rusija