videoprilog Edine Sućeska (Federacija danas)

Okrugli sto o temi Sistemsko finansiranje vrhunskog sporta BiH

Olimpijski komitet BiH organizovao je okrugli sto o temi Sistemsko finansiranje vrhunskog sporta BiH. Imajući u vidu trenutnu političku situaciju u kojoj se formiraju vlasti i budžeti na državnom i ostalim nivoima, nedostatnu brigu državnih struktura BiH za vrhunski sport, posebno u finansijskom segmentu, smatraju da je održavanje ovog skupa od velikog značaja za vrhunske sportiste i cjelokupan sportski sistem BiH. 

Svoja iskustva, stavove i prijedloge podijelili su predstavnici državnih institucija nadležnih za sport, članovi Skupštine Olimpijskog komiteta BiH, olimpijci, vrhunski sportisti i gosti.

"Iskreno vjerujem i nadam se da ćemo naći se oko zajedničkog cilja, a to je da bude dobro sportu. Mi smo generalno veoma jedna talentovana nacija, ali kada su prava i obaveze pitanju, tu moramo da budemo potpuno jasni i precizni šta želimo", kazao je ministar kulture i sporta KS-a Samir Avdić (NiP)

Generalni sekretar OKBiH Said Fazlagić istakao je kako se, od najnižeg pa do najvišeg nivoa, izdvaja oko 43 miliona maraka: "Neko će reći da je  ovo strašno velika cifra. Međutim, mi ćemo samo reći ovdje da smo jučer saznali podatak da toliko izdvaja Grad Zagreb za sport".

Na održanom skupu definisana su i utvrđena kritična pitanja sportskog sistema u BiH, te je ukazano na važnost nadležnosti i odgovornosti državnih institucija prema vrhunskom sportu u Bosni i Hercegovini.

federalna.ba

Olimpijski komitet BiH
Mediteranske igre BiH Olimpijski komitet BiH
0 07.07.2022 08:42
Olimpijski komitet BiH Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine
0 10.10.2021 21:05
Olimpijske igre Olimpijski komitet BiH Olimpijske igre u Tokiju Nedžad Husić
0 25.07.2021 09:17
sport Olimpijski komitet Olimpijski komitet BiH Marijan Kvesić Izet Rađo Said Fazlagić taekwondo
0 16.07.2021 12:29
Olimpijski komitet BiH Nedžad Husić
0 11.05.2021 18:03