Okončan inspekcijski nadzor: Oštećenje sanirano, predmet će biti proslijeđen nadležnom tužilaštvu
(Izvor: Federalna uprava za inspekcijske poslove)

Okončan inspekcijski nadzor: Oštećenje sanirano, predmet će biti proslijeđen nadležnom tužilaštvu

Nakon uspješne sanacije oštećenja kanala i predtretmana otpanih voda, okončan je inspekcijski nadzor Federalnog vodnog inspektorata u privrednom društvu ArcelorMittal d.o.o. koji je započet u jutarnjim satima 31.1.2023. godine nakon zaprimljene dojave aktivista za zaštitu rijeke Bosne o incidentnom zagađenju rijeke usljed izlijevanja tehnoloških otpadnih voda iz pogona Čeličana.

Po pribavljanju rezulata laboratorijske analize izuzetih uzoraka vode iz rijeke Bosne, sveobuhvatan izvještaj o postupanju i nalazima postupajućeg federalnog inspektora s pratećom dokumentacijom će biti dostavljeni nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje shodno odredbama Zakona o krivičnom postupku FBiH.  

Podsjećamo, proizvodnja u pogonu Čeličana je nakon incidenta bila privremeno obustavljena, a subjekt nadzora je blagovremeno pristupio sanaciji kanala, nakon koje je proizvodnja ponovno pokrenuta. U obilascima toka rijeke Bosne nizvodno od incidenta nije uočen pomor ribe, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

federalna.ba

 

Federalna uprava za inspekcijske poslove rijeka Bosna Arcelor Mittal
Federalna uprava za inspekcijske poslove USAID
0 16.03.2024 09:21
Federalna uprava za inspekcijske poslove inspekcija
0 10.03.2024 10:23
Arcelor Mittal Zenica Arcelor Mittal Zenica Federalni radio
0 22.09.2023 19:50
Sindikat Arcelor Mittal povećanje plata
0 19.09.2023 12:55