Oko 650.000 trudnica pogođenih poplavama treba zdravstvenu zaštitu u Pakistanu
(Izvor: EPA/WAQAR HUSSEIN)

Oko 650.000 trudnica pogođenih poplavama treba zdravstvenu zaštitu u Pakistanu

Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) saopštio je da je najmanje 650.000 trudnica u Pakistanu pogođeno poplavama i da je potrebno obezbijediti im hitnu zdravstvenu zaštitu.

U saopštenju UNFPA-a navodi se da 73.000 žena, čiji se porođaj očekuje u septembru, treba pomoć ljekara specijalista, njegu i podršku za novorođenčad.

Napominjući da je 1.000 zdravstvenih ustanova, puteva i mostova u provinciji Sindh oštećeno u poplavama i oko 200 u Beludžistanu, UN-ov fond upozorava da ova situacija uskraćuje ženama pristup liječenju.

Najrazornije monsunske padavine u novijoj historiji Pakistana, u kombinaciji sa bijesnim poplavama, izazvale su prirodnu katastrofu u više regija zemlje.

Prema podacima Nacionalne uprave za upravljanje katastrofama, blizu 1.200 ljudi je izgubilo život, dok je više od milion kuća uništeno ili oštećeno od sredine juna.

Stalne kiše i poplave uništile su i veliki dio infrastrukture i poljoprivrednog zemljišta u Pakistanu, uključujući stotine puteva i mostova te usmrtile više od milion životinja.

Pakistan spada među deset država najviše pogođenih posljedicama klimatskih promjena, a meteorolozi tvrde da je ove godine zabilježeno više od 200 posto iznad prosječnih monsunskih padavina.

federalna.ba/AA

Pakistan UNFPA trudnice