videoprilog Dalile Vojniković (Federacija danas)

Oko 350 migranata u Lipi zaraženo šugom, mjesta za paniku nema

Ekipa FTV-a iz Unsko-sanskog kantona provjerila je kako se pruža zdravstvena zaštita migrantima u ovom kantonu koji su oboljeli od šuge. Medicinari Doma zdravlja Bihać u Prihvatnom centru Lipa imaju pune ruke posla.

Oko 350 migranata u Prihvatnom centru Lipa zaraženo je šugom. Prema mišljenju struke, mjesta za paniku nema, ali zbog prirode bolesti koja se lako prenosi, liječiti se moraju svi migranti.

„Već se krenulo sa tretiranjem scabiesa, šator po šator, sa promjenom garderobe, kupanjem, medikamentima, dezinfekcija prostora, ćebadi, pranje“, kaže Ademir Jusufagić, direktor Doma zdravlja Bihać.

Migranti koji su van kampova u većini slučajeva su bez ikakve zdravstvene zaštite. U devastiranoj zgradi Doma penzionera u samom centru Bihaća, u nehumanim uslovima, živi oko stotinu migranata.

„ Ovdje dolaze neke organizacije, dođu doktori da pregledaju ljude, daju nam lijekove, i ostale stvari“, priča nam migrant iz Afganistana.

„Kad sam išao na gejm bila je noć, nije bilo svjetla, pao sam s planine i povrijedio nogu. Ovdje su dolazila dva doktora, ne znam iz koje organizacije, vidjeli su moju nogu, dali su mi dva brufena, nisu mi dali više lijekova“, kazao nam je još jedan.

Zdravstvena, ali i sigurnosna situacija mogla bi se dodatno zakomplikovati dolaskom proljeća, jer se očekuje novi val migranata, a svi prihvatni centri odavno su popunjeni. Migranti moraju biti izmješteni van urbanih sredina.

„Očekujemo da će i iz drugih dijelova BiH prihvatiti određeni broj migranata kako bi se ovaj teritorij, ovaj region rasteretio“, rekao je Ale Šiljdedić, glasnogovornik policije USK.

Migranti i nakon što budu izmješteni van teritorije USK, zbog blizine granice, vraćaju se nazad.  A zbog pojačanje kontrole  na granicama Evropske unije, često zaglave na svojoj ruti, posebno na području Bihaća i Velike Kladuše.

federalna.ba/Dalila Vojniković

USK Lipa migranti šuga
migranti brodolom
0 23.04.2021 00:02
Kanton Sarajevo Sarajevo Edin Forto Admir Katica IOM migranti migrantska kriza
0 22.04.2021 19:00
migranti djeca nestala
0 21.04.2021 08:44
Lipa migrantski privremeni centar
0 21.04.2021 07:57