Oko 2 miliona Argentinaca dočekalo svjetske prvake
(Izvor: EPA-EFE/RAUL MARTINEZ)

Oko 2 miliona Argentinaca dočekalo svjetske prvake

Fudbalska reprezentacija Argentine stigla je rano jutros avionom u Buenos Aires, gdje je organiziran doček i svečana proslava povodom osvajanja zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Argentinski fudbaleri su na aerodrom u Buenos Airesu sletili u 2.40 po lokalnom vremenu (6.40 po srednjoevropskom), prenijela je agencija Franc press.

Oni su zatim u otvorenom autobusu krenuli ka trening centru u blizini aerodroma, a na ulice je izašlo nekoliko hiljada navijača, pa je put od 11 kilometara trajao gotovo sat vremena.

"Ovdje ćemo prenoćiti. Sutra ne radimo. I idemo do „Obelisca“, direktno prateći ekipu Argentine", rekao je Airton Kardokas, 25-godišnji navijač.

Neki od navijača došli su kako bi dobili autogram od Lionela Messija, zvanično najboljeg igrača Svjetskog prvenstva u Kataru.

"Došao sam jer bih volio da mi Messi potpiše fotografiju. A to bi bilo ludo jer sam veliki fan", istakao je 41-godišnji Javijer Merina.

Nakon kratkog odmora argentinski fudbaleri su autobusom krenuli ka centru grada na svečanu proslavu.

Svečanost je počela u podne, a tamošnja vlada je utorak proglasila državnim praznikom.

Avion kojim su doputovali u Argentinu nosio je natpis "jedan tim, jedna zemlja, jedan san", a na zadnjem krilu su slike kapitena Lionela Messija i Angela di Marije, strijelca drugog gola u finalu protiv Francuske.

Podsjećamo, fudbaleri Argentine su u nedelju osvojili treću titulu prvaka svijeta, nakon što su poslije jedanaesteraca pobijedili Francusku sa 4:2, (3:3).

federalna.ba/Beta

Argentina Svjetsko prvenstvo 2022. Katar
Argentina utakmica tučnjava crveni kartoni
0 08.05.2023 09:21
Diego Armando Maradona Argentina
0 18.04.2023 23:43
Argentina Buenos Aires beskućnici
0 07.04.2023 09:55