Okerić: Zbog neprovođenja zakona može biti ugrožen sigurnosni sistem u Kantonu Sarajevo
(Izvor: Fena/Amer Kajmović)

Okerić: Zbog neprovođenja zakona može biti ugrožen sigurnosni sistem u Kantonu Sarajevo

Komisija za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo, koju predvodi Elvedin Okerić, upozorava da zbog neprovođenja zakona i podzakonskih akata Uprave policije KS, može doći do urušavanja sigurnosnog sistema u Kantonu Sarajevo.

Okerić je u razgovoru za Fenu kazao da je Komisija reagirala na činjenicu da već nekoliko godina nedostaje veliki broj policijskih službenika u Upravi policije Kantona Sarajevo, što je izazvalo  potrebu za enormno velikim brojem prekovremenih sati policijskih službenika koji nepravedno dodatno rade za ljudske resurse koji godinama nedostaju u Upravi policije.

- U protekle tri godine Uprava policije koju predvodi policiji komesar Nusret Selimović nije odgovorila na ključne potrebe sigurnosnog sistema Uprave policije kao što su kapacitiranje ljudskim resursima i opremanjem Uprave policije neophodnim materijalno-tehničkim sredstvima - istakao je Okerić.

Pojašnjava da Uprava policije, koja ima zakonom propisanu finansijsku samostalnost, ima jako nisko izvršenje budžeta i pored kontinuirane podrške Vlade Kantona Sarajevo koja je na zahtjev ministra unutrašnjih poslova KS izdvojila samo u prošloj godini više od 20 miliona KM za nabavku neophodne opreme i materijalno-tehničkih sredstva za kvalitetan i efikasan rad policijskih službenika na terenu.

- U prošloj godini Uprava policije uspjela je realizovati samo oko 900 hiljada KM i tako propustila priliku da kapacitira policijske službenike sa neophodnom opremom kao što to rade drugi kantoni - istakao je Okerić.

Upravi policije, dodao je, trenutno nedostaje oko 800 policijskih službenika na osnovu nove sistematizacije, usvojene u februaru 2022. godine. Tvrdi da je unapređenje policijskih službenika zadnji put provedeno 2018. godine iako je zakonska obaveza da se svake godine popunjavaju upražnjena mjesta kako ne bi ostale rupe u organizacionim jedinicama.

- Redovno unapređenje policijskih službenika i jačanje sigurnosnog sistema u Kantonu Sarajevo zaustavljeno je prije četiri godine i ne znamo zbog čega, neznanja ili svjesnog provođenja nečije agende o slabljenju sigurnosnog sistema - istakao je Okerić.

Okerić ističe da zbog neprovođenja zakona i pravovremenih  unapređenja, između ostalog i unapređenja u čin glavnog inspektora od juna 2022. godine, policijskog komesara Uprave policije Kantona Sarajevo nema ko zamijeniti u slučaju bilo kakvog njegovog odsustva koje bi ga spriječilo da može raditi svoj posao.

- Ovisnost o jednom čovjeku, te olako držanje da neće nastupiti nikakve neželjene posljedice za Kanton Sarajevo kao ekonomski i administrativni centar, te cjelokupan sigurnosni sistem je neodgovorno i neprofesionalno - smatra Okerić.

Naglasio je da će do 2026. godine nekoliko stotina policijskih službenika otići u penziju, a da se tokom ove i naredne dvije godine očekuje odlazak u penziju više od 300 iskusnih policijskih službenika.

- Provođenje procedura za prijem novih policijskih službenika odvija se jako sporo, po godinu i po dana i više što dodatno usložnjava trenutnu situaciju i dovodi u pitanje buduće efikasno funkcionisanje sigurnosnog sistema Kantona Sarajevo - kazao je.

Okerić je zaključio da je postupak unaprjeđenja pravo policijskog službenika koje je zakonom propisana obaveza policijskog komesara da svake godine popunjava upražnjena mjesta u Upravi policije kako ne bi došlo do nepravovremenog zanavljanja policijskih kadrova i opterećivanja funkcionalnosti rada Uprave policije.

federalna.ba/Fena

Komisija za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo neprovođenje zakona Elvedin Okerić
Nihad UK Elvedin Okerić Federalni radio Johann Sattler
0 12.06.2023 21:37
Elvedin Okerić Skupština KS stanovi boračka populacija
0 31.05.2023 10:33
Skupština KS Vildana Bešlija Elvedin Okerić Adnan Šteta Almir Bečarević
0 23.03.2023 19:24