Okerić: Ministrica Hota-Muminović konačno vraća obrazovni sistem gdje i pripada

Okerić: Ministrica Hota-Muminović konačno vraća obrazovni sistem gdje i pripada

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić podržao je ministricu za odgoj i obrazovanje Naidu Hotu-Muminović, tvrdeći da konačno vraća obrazovni sistem gdje i pripada.

Referirajući se na napade članova Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH - Kantonalni odbor Sarajevo, Okerić je kazao da je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje koje jedino koje ima ustavnu nadležnost i odgovornost za unaprjeđenje obrazovnog sistema, podizanje obrazovnih ustanova te poboljšanje uslova za rad prosvjetnih radnika.

- Sindikat koji se poistovjećuje sa likom i nedjelima čovjeka koji ucjenjuje, vrijeđa, prijeti i uznemirava državne službenike, za što ga je sud kaznio, pogrdnim nadimcima naziva svoje kolege, ministricu i premijera, nema budućnost i prosperitet niti može voditi sindikalni dijalog sa bilo kim – poručio je Okerić.

Smatra da je dugo godina uspostavljani ovisnički sistem podržavan svjesno i nesvjesno od politika i unutar obrazovanog sistema.

- Pojedini direktori i prosvjetni radnici obeshrabrivani su i demotivisani da se uopće moguće oduprijeti zloupotrebi i mašineriji ovisničkog sistema koji ima samo jedan cilj ostaviti sve kako jeste, ništa ne dirati, usmjeriti moć ka pojedincu, osmisliti i obezvrijediti kvalitetu život našoj djeci i njihovim roditeljima – kazao je Okerić.

Tvrdi da je potpuno opredijeljen za najbolje uslove prosvjetnih radnika te preuzimanje odgovornosti aktivnim učešćem u misiji odgoja i obrazovanja djece i omladine.

- Odlučno oslobađanje od prijetnji i torture ovisničkog sistema, loših kolektivnih ugovora koji daju moć jednom čovjeku nema alternativu – zaključio je Okerić.

federalna.ba/Fena

Naida Hota-Muminović Elvedin Okerić
Elvedin Okerić Naida Hota-Muminović
0 06.05.2024 16:59
Elvedin Okerić jutarnji program
0 24.04.2024 20:07
Naida Hota-Muminović Kanton Sarajevo Saudin Sivro Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH štrajk
0 19.04.2024 20:00
Nihad Uk Naida Hota-Muminović OŠ 'Skender Kulenović'
0 05.04.2024 18:31