Okerić kardinalu Puljiću uručio Plaketu KS za doprinos u očuvanju mira, porukama tolerancije

Okerić kardinalu Puljiću uručio Plaketu KS za doprinos u očuvanju mira, porukama tolerancije

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić danas je ugostio umirovljenog kardinala Vinka Puljića, vrhbosanskog nadbiskupa u miru, kojem je tom prilikom uručio Plaketu Kantona Sarajevo.  

Puljić nije bio u prilici prisustvovati nedavno održanoj svečanoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, na kojoj su dodijeljena najveća priznanja ovogodišnjim laureatima.  

Kardinalu Vinku Puljiću Plaketa je dodijeljena kao priznanje za izuzetan doprinos u očuvanju mira, porukama tolerancije i višedecenijskog zalaganja za dijalog te uspjehe u međureligijskom, kulturnom i humanitarnom djelovanju na području KS i BiH.  

Predsjedavajući Okerić je tokom današnjeg razgovora istaknuo zadovoljstvo činjenicom da su Odbor za javna priznanja KS, a potom i Skupština podržali njegov prijedlog da se uruči priznanje kardinalu Vinku Puljiću i povratnici u Konjević Polje Fati Orlović.

Kako je naveo, njih dvoje su svojevrsni simboli borbe za državu Bosnu i Hercegovinu.  

- Umirovljeni prvi kardinal u historiji BiH Vinko Puljić je za svoj rad i neumorno zalaganje za uspostavljanje mira na ovim prostorima dobio više nagrada. Sve ono što je uradio za Bosnu i Hercegovinu i njeno stanovništvo dovoljno je da mu i Sarajevo dodijeli priznanje. Drago mi je da je Skupština KS prepoznala važnost toga - naveo je  predsjedavajući Okerić.   

Kardinal Puljić je tokom susreta izrazio zahvalnost što je Skupština Kantona Sarajevo na kraju njegove službe prepoznala borbu za državu i jednokpravnost, odnosno da je kroz 32 godine rada ugradio život, ne samo u Sarajevo, nego i Bosnu i Hercegovinu.

- Želim da se nađe što više upornih koji će stvarati državu u kojoj će se svaki građanin osjećati slobodnim i jedankopravnim kod kuće - zaključio je kardinal Puljić, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

federalna.ba/Fena

Elvedin Okerić Vinko Puljić
Nihad UK Elvedin Okerić Federalni radio Johann Sattler
0 12.06.2023 21:37
Elvedin Okerić Skupština KS stanovi boračka populacija
0 31.05.2023 10:33
Skupština KS Vildana Bešlija Elvedin Okerić Adnan Šteta Almir Bečarević
0 23.03.2023 19:24
Komisija za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo neprovođenje zakona Elvedin Okerić
0 30.01.2023 09:17