OHR: Odluka o preimenovanju ulica u Srebrenici ne doprinosi pomirenju
(Izvor: Arhiv)

OHR: Odluka o preimenovanju ulica u Srebrenici ne doprinosi pomirenju

Ured visokog predstavnika (OHR) upozorio je danas u izjavi za Fenu da preimenovanje ulica u Srebrenici, bez javnih i transparentnih procedura i bez učešća predstavnika Bošnjaka, nije adekvatan način djelovanja.

Komentirajući jučerašnju odluku Skupštine opštine Srebrenica o promjeni naziva ulica u tom gradu, iz OHR poručuju da to ne doprinosi pomirenju i izgradnji povjerenja u društvu.

U donošenju odluke o preimenovanju ulica, nisu učestvovali predstavnici bošnjačkog naroda, koji su uoči glasanja napustiti sjednicu Skupštine opštine Srebrenica. Za njih je neprihvatljivo da ulice u Srebrenici dobiju imena onih koji su učestvovali u zločinima u posljednjem te u Drugom svjetskom ratu. 

Prema usvojenom prijedlogu, između ostalih, ulica Maršala Tita treba od sada nositi naziv Ulica Republike Srpske, Trg Mihajla Bjelakovića preimenuje se u Trg Republike Srpske, Gradski park Srebrenica u Park majora Koste Todorovića, a za ulicu Reufa Selmanagića Crnog predložen je naziv Dubrovačka ulica.

Nijedna ulica u Srebrenici ne nosi naziv žrtava genocida, koji je utvrđen presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju te Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove. 

Ovo je treći put od 1995. godine da se u Srebrenici mijenjaju nazivi ulica. Posljednje izmjene dogovorene su 2002. godine, uz pomoć predstavnika međunarodne zajednice.

federalna.ba/Fena

Srebrenica OHR
genocid Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici Srebrenica presude
0 23.05.2024 21:44
Otvoreni studio Srebrenica Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici
0 23.05.2024 18:48