OHR: NATO je nezamjenjiv partner BiH

OHR: NATO je nezamjenjiv partner BiH

Predstavnici Sjevernoatlantskog vijeća (NAC), predvođeni zamjenikom generalnog sekretara NATO-a Mirceom Geoanom, održali su niz važnih sastanaka sa političarima iz BiH, ali i specijalnim vojnim snagama Evropske unije (EUFOR - ALTHEA).

Geoana uvjerava da je BiH dugotrajni i bliski partner NATO-a. 

- Ono što se dešava u Bosni i Hercegovini bitno je za sigurnost Zapadnog Balkana, a što se dešava na Zapadnom Balkanu bitno je za sve nas u Europi. NATO snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Svi politički lideri moraju raditi zajedno da bi sačuvali jedinstvo i zaštiti državne institucije - poručio je Geoana. 

Navodi i da je NATO predan BiH godinama i da podržavan njena reformska nastojanja, kroz svoj paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta. 

Iz OHR-a su se oglasili na društvenoj mreži X.

- Održan je veoma značajan sastanak između Sjevernoatlantskog vijeća NATO-a i partnera iz međunarodne zajednice u BiH o političkom i sigurnosnom okruženju u BiH i regiji Zapadnog Balkana.
NATO je nezamjenjiv partner BiH kada je u pitanju gradnja kapaciteta za očuvanje mira i sigurnosti. Euroatlantske integracije i provedba Dejtona nisu međusobno isključivi procesi i predstavljaju zajednički napor da se pomogne BiH u ostvarenju mira i prosperiteta - poručili su iz OHR-a. 

federalna.ba

OHR NATO Mircea Geoana